szerző:
Tetszett a cikk?

Egymásnak ellenmondó rendeletek jelentek meg, az egyik lehetetlen helyzetbe hozná a független színtársulatokat. Az Emmi szerint továbbra is jár működési támogatás, a Független Előadó-művészeti Szövetség szerint viszont ellentmond a rendelet a törvénynek, így levelet írnak Kásler Miklósnak.

Furcsa helyzet állt elő tegnap éjjel: két, egymásnak ellentmondó Magyar Közlöny jelent meg a független színházak támogatásával kapcsolatban. Mint az Index észrevette, a korábbi sorszámú, vagyis 221-es számú Magyar Közlönyben megjelent táblázat alapján továbbra is jár működési támogatás a független színházaknak, azonban a rá következő, 222-es számú Magyar Közlönyben megjelent végrehajtási rendelet alapján viszont kérdéses a helyzet.

Azzal a rendeletmódosítással ugyanis a kormány kiszedte ezt a két szót:

és működés.

Az előadóművészeti szervezetekről szóló törvény 2016-os végrehajtási rendelete eddig ugyanis ezt mondta: „A nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a … szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel.” Az „és működés” szavak törlésével tehát előfordulhat, hogy csak „szakmai programmegvalósításra” lehet érdemben pályázni, ám ha nincs miből működtetni a társulatot, akkor nehéz bármilyen programot megvalósítani. A nem kiemelt szervezetek így nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Tisztázást várnak

A rendeletek miatt megkerestük Havasi Bertalant illetve a Miniszterelnökséget is, hogy mi következik ebből. Kérdéseinkre az Emmi válaszolt: azt írják, színháztörvény egyértelmű, a 19. paragrafus 1-es bekezdése

mind a szakmai programmegvalósítást, mind a működési támogatást rögzíti. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan biztosított.

A Független Előadó-művészeti Szövetség megkeresésünkre azt írta, a végrehajtási rendelet ellentétes a hatályos törvénnyel, ezért levelet írnak Kásler Miklósnak és a kultúráért felelős államtitkárnak, hogy oldják fel az ellentmondást, és a vonatkozó rendeletmódosítást helyezzék hatályon kívül. Ma már megjelent egy Közlöny, de az nem tisztázza ezt a kérdést.

Miért lehet ellentmondásban a törvénnyel?

Az előadóművészeti törvényből nem törölték a működési támogatás lehetőségét, emiatt lehet úgy értelmezni, hogy a végrehajtási rendelet ellent mond a törvénynek. Lehet azonban máshogy is. Ha az eddig hatályos hosszú mondatból kivesszük a bővítményeket, akkor az marad, hogy 'a  szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter ... szakmai kuratóriumot kér fel".

Vagyis ha ebből törlik az "és működés" szavakat, az azt is jelentheti, hogy

  • működésre irányuló pályázat nem lesz,

de azt is, hogy

  • lesz, csak ahhoz nem kérnek fel kuratóriumot.

Az nem világos, hogy ha ez a helyes értelmezés (ez esetben a rendelet nem lenne ellentétes a törvénnyel), akkor mi a logika abban, hogy az egyik fajta pályázat elbírálásához igénybe veszik egy szakmai testület véleményét, a másik fajtához pedig elég lenne a hivatalnokok önálló döntése.

Ha viszont az az értelmezés helyes, hogy a törvénnyel ellentétes a végrehajtási rendelet, akkor mostantól a Kásler-féle minisztérium megteheti, hogy erre a rendeletmódosításra hivatkozva nem ad pénzt a színházaknak működésre, még ha a törvény alapján kellene is neki.

A Független Előadó-művészeti Szövetség szerint ezzel veszélyes helyzet állhat elő, ugyanis holnaptól hatályos a végrehajtási rendelet alapján semmilyen eljárásrend nem lesz a működésre beadott pályázatokra vonatkozóan. Ezáltal előállhat az a helyzet, hogy a pályázatot ugyan a törvény szerint kiírják, ugyanakkor a működésre vonatkozó részt nem tudják sehogy sem elbírálni.

Ezért volna fontos a szervezet szerint, hogy a rendeletmódosítást visszavonja a kormány.

Elég sok volt eddig is a csavar ebben a történetben

Azért különösen érdekes ez a mostani rendeletmódosítás, mert a színháztörvény-tervezet eredeti, egyeztetésre megküldött verziója is megvonta volna a működési támogatást a független társulatoktól. Az a szöveg végül sokat enyhült (például nem végezték ki a Nemzeti Kulturális Alapot, Demeter Szilárd PIM főigazgató pedig nem lett egy újabb szervezet vezetője), mire a Parlament elé került, fideszes politikusok pedig gőzerővel tagadták, hogy az eredeti verzió tükrözte volna valós szándékukat.

Olyan kérdésekről vitatkoznak a nyilvánosságban a tüntetők, és olyanokat feszegetnek az ellenzéki politikusok, amik nincsenek is benne a javaslatban, a szövegből és a részletes indoklásból sem következnek

- ezt L. Simon László fideszes képviselő mondta a színháztörvény éjjeli parlamenti vitájában december 10-én. Ezt pedig ugyanott Fekete Péter kulturális államtitkár:

senki sem akarta beszántani az NKA-t illetve megfojtani a függetleneket.

Most akkor mészárolnak vagy sem?

A színháztörvény ellen december 9-én tüntettek, a demonstráción felszólaló Pintér Béla azt mondta, át kellett írnia a szövegét, miután a Parlament elé egy enyhébb verzió került. Úgy fogalmazott:

Mégsem mészároltok le bennünket?

Pintér Béla beszéde a tüntetésről

A mostani, a 222-es Közlönyben megjelent módosítás után felhívtuk Pintér Bélát, aki a hvg.hu-nak azt mondta, nem lepődött meg ezen a húzáson. Ők megmaradnak működési támogatás nélkül is, sok más független azonban nem, így szerinte igaz lett, hogy

a magyar kultúra gyilkosai ténykednek jelenleg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az első elektromos Cadillac, a mellbevágó külsejű Lyriq divatterepjáró

Itt az első elektromos Cadillac, a mellbevágó külsejű Lyriq divatterepjáró

Hatalmas társasjátékpartival segítenének a borsodi gyerekeken

Hatalmas társasjátékpartival segítenének a borsodi gyerekeken

A "tisztelet jeleként" Donald Trumpra változtatnák egy park nevét Amerikában

A "tisztelet jeleként" Donald Trumpra változtatnák egy park nevét Amerikában