Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

A baráti ügyvédi irodák sokaságát foglalkoztató volt IX. kerületi kollégájáétól eltérő modellt alkalmazott 2019-es leváltásig Újbuda volt fideszes polgármestere: Hoffmann Tamás keveseket bízott meg, ám őket busásan fizette. Az önkormányzattól kikért szerződésekben viszont nem ez volt a legmeglepőbb, hanem az, hogy a DK-s utód, László Imre tovább srófolta a korábbiakban sem szerény összeget. A polgármesterváltás egyik nyertese a kerületnek 2010 előtt is dolgozó Zala László irodája, aki anno kulcsszerepet vitt a Kopaszi-gate-ben.

2011 és 2019 között, nyolc éven át havi több mint kétmillió forintot fizetett egyetlen ügyvédnek – ifjabb Szilágyi Istvánnak – a fideszes Hoffmann Tamás vezette XI. kerületi önkormányzat – derült ki a hvg.hu által kikért szerződésekből.

Az ügyvédi megbízások listáját azután kértük ki az októberben ellenzéki vezetésűvé vált önkormányzatoktól – többek között az újbudaitól – hogy a birtokunkba jutott dokumentumok alapján megírtuk, hogy a 2019 októberéig a fideszes Bácskai János vezette IX. kerület egyszerre tizenhat különböző ügyvédi irodával, köztük több volt fideszes képviselőével tartott fenn egyidejű megbízást, részben egymással párhuzamos feladatokra. Bár az irodák egyenként nem dolgoztak kiugróan magas honoráriumért – átlagosan 300-450 ezer forintért –, sok kicsi sokra megy alapon éves szinten mégis közel negyvenmillió forint marad Ferencváros kasszájában csak azáltal, hogy az új, független polgármester, Baranyi Krisztina a megbízások csaknem felét felmondta.

Az újbudai dokumentumok alapján Hoffmann Tamás viszont nem a Bácskai-féle, vagyis a sokirodás modellt követte, hanem mindössze három ügyvédet, illetve irodát választott, velük viszont tartós és nagy összegű megbízásokat kötött.

Ifjabb Szilágyi István rögtön a kerület 2010-es átvételekor munkát kapott az önkormányzattól: a kezdeti két, nettó egymillió, illetve 400 ezer forintos megbízást 2011 elején követte egy harmadik, 800 ezres is, majd a 2014-es önkormányzati választás után egyszerűsödött a kép egy havi 1,2 milliós (2016-tól havi 1,32 milliós) és egy 900 ezres (2016-tól havi 1,1 milliós) megbízásra.

©

Ifjabb Szilágyi István mellett 2012 óta szerződésben áll az önkormányzat a Jasztrabszki ügyvédi irodával is, amely az elmúlt hét évben változó konstrukcióban elsősorban a parkolási bírságok behajtásáért volt felelős (a behajtott pótdíjakon túl további 25 százaléknyi sikerdíj fejében), de egy 2017 novemberi megbízás alapján részt vett egy telekcsereügylet lebonyolításában is, az átlagosnál valamivel magasabb, nettó 30 ezer forintos óránkénti megbízási díjért. (Az iroda vezetője, Jasztrabszki Tamás egyben a kerületi vagyonkezelő, a Buda-Hold Kft jogi képviselője is.)

A fentieken túl a Lukács Gergely ügyvédi iroda kapott még nagyobb összegű megbízást a kerület fideszes vezetése alatt: egy gyermekorvosi rendelő felújításához kapcsolódó, összesen 9,5 milliós munka mellett az iroda 2017 októberétől havi 1,59 millió forintért – 2019 decemberéig összesen 43 millió forintért – segített az önkormányzatnak különböző közbeszerzési eljárások lebonyolításában.

A ferencvárosi példával szemben az új polgármester, a Hoffmann Tamást októberben legyőző DK-s László Imre nemhogy nem követte Baranyi Krisztina példáját, és nyirbálta meg az ügyvédi megbízásokra fordítandó keretet, hanem még növelte is azt.

Az önkormányzattól kapott dokumentumok szerint az ifjabb Szilágyi István munkáit átvevő Csányi és Zala ügyvédi irodával szimultán négy szerződést kötött a kerület novemberben: egy határozott időre – egy hónapra – és általános jogi képviseletre szólót nettó egymillió forintért, egy hasonló feladatokra, de határozatlan időre szólót havi nettó 1,2 millió forintért, plusz mindezeken túl egy havi 800 ezer forintosat hátralékkezelésért és a lakásosztály peres ügyeiben való eljárásért, valamint egy további havi 1,2 milliósat vagyongazdálkodási ügyekben, ingatlanértékesítésében és osztatlan közös tulajdonban lévő telkek osztatlan közös jogi státusának megszüntetésében való közreműködésért. Ez utóbbit a szerződés alapján megbízásai díjait a megszerzett vagy elidegenített tulajdon értékének 2,5 százalékát, vagy közös tulajdon bírósági megszüntetése után a pertárgy értékének 5 százalékát kitevő sikerdíjjal is megfejelheti a Zala László vezette ügyvédi iroda, amely novemberben ezek nélkül is 4,2 millió forintot számlázhatott az önkormányzatnak.

©

Zala és az irodája neve nem véletlenül cseng ismerősen: 2010 októbere, vagyis a korábbi MSZP-s polgármester, Molnár Gyula leváltása előtt szintén az iroda látta el a kerület jogi képviseletét, emellett a kétezres években Leisztinger Tamás bizalmi embereként tartott Zala harmadrendű vádlott volt a Molnár Gyula ellen a Kopaszi-gáti ingatlanpanama ügyében hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban. Ebben első fokon felmentették, másodfokon viszont kilenc hónap letöltendő börtönre ítélték a volt szocialista polgármestert. A Kúria 2014 májusában végül bizonyítottság hiányában Molnárt és Zalát, valamint a másodrendű vádlott Lakos Imre volt vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestert is felmentette. (A szövevényes ügyről lásd keretes írásunkat.)

A gát-gate

A Kopaszi-gát melletti 3,8 hektáros volt állami, majd önkormányzati terület magánkézbe játszása miatt Schneller Domonkos volt fideszes önkormányzati képviselő (a Miniszterelnökség jelenlegi helyettes államtitkára) tett feljelentést még 2007-ben. A telket az önkormányzat először a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól próbálta – ingyen – megszerezni, majd miután ez nem ment, 2006-ban 417 millió forintért megvásárolta az államtól. Az ügylethez az önkormányzatnak viszont nem volt elég pénze, ezért hitelt vett föl az eredetileg általa alapított, de addigra már Leisztinger Tamás cégeinek többségi tulajdonába került Öböl XI. Kft.-től. A tranzakció után az önkormányzat az ingatlant a saját vagyonkezelő cégébe, a Buda-Hold Kft.-be apportálta, majd pályáztatás nélkül továbbadta az Öböl XI. Kft.-nek. Az ügyészség azzal vádolta Molnárt és Lakos Imre volt vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestert, hogy hivatali helyzetükkel visszaélve kísérelték meg átjátszani a telket a Leisztinger-érdekeltségnek, az ügylet mechanizmusát a vádirat szerint pedig Zala László dolgozta ki, aki 2003-tól volt az Öböl jogi képviselője, majd ügyvezetője. Az Öböl XI. Kft. tu­laj­do­ná­nak 75%-át később egy portugál befektetői csoport szerezte meg, a Budapest egyik legnépszerűbb közparkját is magába foglaló, értékes terület 2015 végén pedig Orbán Viktorral baráti kapcsolatot ápoló Garancsi Istvánhoz került.

Zala Lászlóén túl László Imre még egy, mondjuk úgy, ismerős irodával: Czeglédy Csabáéval is kötött két, két hónapra - tehát december végéig - szóló, megbízásonként havi 500 ezer forintos munkadíjat rögzítő szerződést novemberben: az egyik a hatályban lévő szerződések és eljárások, a másik a kerület személyiségi jogi peres és nem peres eljárásainak áttekintésével, és a helyi média jogi ellenőrzésével bízta meg a tavalyi EP-választásokon a DK listájának utolsó helyén indult, az önkormányzati választásokon pedig független színekben szombathelyi önkormányzati képviselővé választott ex-MSZP-s politikus irodáját.

Az elsőként az Index által megszellőztetett megbízások nagy vihart kavartak ellenzéki berkekben: a Momentum újbudai szervezete közleményben határolódott el ettől, amelyben jelezték: nem tudtak előre Czeglédy kiválasztásáról, a döntést polgármesteri hatáskörben, egyeztetés nélkül hozta a kerület vezetője. A momentumosok szerint Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemcsak az ellene folyó bírósági eljárás miatt vet rossz fényt a kerületre, de a teljes ellenzék hitelességét rombolja és a közbizalom helyreállítását nehezíti szerintük, hogy független szakember helyett egy pártközeli, korábbi MSZP-s politikust bíz meg a kerület az átvilágítással. Az LMP Budapesti Elnöksége szintén megdöbbent, és elfogadhatatlannak nevezte Czeglédy irodájának megbízásait.

Maga Czeglédy az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a XI. (és a hasonló címen a szintén DK-s vezetésű VII.) kerületi önkormányzattól kapott feladatairól: azzal érvelt, hogy a közéleti tevékenysége teljesen nyilvános, de az egyébként Fodor Tímea által vezetett ügyvédi iroda tevékenységét érintő kérdésekben a kamara etikai szabályait betartva nem mond semmit. (Czeglédy Csabáról és az ellene folyó büntetőeljárásról IDE kattintva találja meg az összes cikkünket.)

©

Az elődjéhez képest is kiugró összegű ügyvédi megbízásokkal kapcsolatban megkerestük Újbuda polgármesterét: László Imre a hvg.hu-nak azzal indokolta ezeket, hogy november

nagyon heveny időszak volt a kerület életében,

az átadás-átvétel után nagyon sok jogi teendő volt az önkormányzatnál és az önkormányzat cégeinél, de állítása szerint „most van terítéken”, hogy átszervezzék, illetve átstrukturálják a megbízásokat. Az észszerűsítéshez a polgármester állítása szerint figyelembe veszik Czeglédy Csaba irodájának javaslatait, a párhuzamosságokat megszüntetik, és igyekeznek az adott területre specializálódott ügyvédi közösségekkel szerződni egy-egy (rész)feladatra  A Zala-féle ügyvédi iroda (újbóli) megbízását László Imre azzal magyarázta, hogy 2010 előtt is ők látták el a kerület jogi képviseletét, szerinte feltétlen előny volt, hogy egyből munkához tudtak látni, és „nem kellett bemutatni nekik az önkormányzatot”.

Kovátsits több kerületben is befutó

A 2010 előtti és jelenlegi időszakra szóló ügyvédi szerződéseket kikértük a többi, korábban kormánypárti vezetésű kerülettől is. A kapott dokumentumok alapján nem találtunk olyan ügyvédi irodát, amelyet egyszerre sok fideszes budapesti önkormányzat foglalkoztatott volna, kivéve a IX. kerülettel elszámolási vitába került, és a szomszédos Józsefvárossal is szerződésben álló Bérdi és Novák Ügyvédi irodát, valamint az ugyanezzel a két önkormányzattal és a II.kerülettel szerződött (egyéként a Miniszterelnöki Kabinetirodát és Rogán Antalt is képviselő) Kovátsits László Ügyvédi irodát.

A legtakarékosabbnak összességében a VI. kerület mondható, amely mindössze két irodával áll(t) szerződésben, a legtöbb és legnagyobb összegű megbízásokat pedig egyértelműen a VII.kerület volt fideszes polgármestere, Vattamány Zsolt kötötte (ezekről az Index írt decemberben részletes cikket), igaz, csak kicsivel maradt le mögötte az októberig Bús Balázs vezette III. kerület, amely 2006 és 10 között főként az akkor még Tuzson Bence (későbbi és jelenlegi fideszes képviselő-államtitkár) érdekeltségébe tartozó Biczi és Tuzson Irodával, 2010 és 14 között az ECOVIS tanácsadócéggel, 2014 után pedig a Laczkó Ügyvédi Irodával kötött összesen több tízmillió forint értékű, közbeszerzési és jogi tanácsadásra, képviseletre szóló szerződéseket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A dopping világtörténelme nem az ókori görögökkel kezdődik

A dopping világtörténelme nem az ókori görögökkel kezdődik

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Brad Pitt és Jennifer Aniston végre egymásra talált

Brad Pitt és Jennifer Aniston végre egymásra talált

Beperli az MTI-t a Magyar Helsinki Bizottság

Beperli az MTI-t a Magyar Helsinki Bizottság

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie