szerző:
Tetszett a cikk?

Egyszer már le kellett cserélni a Czeglédy-ügyben eljáró bírói tanács két tagját, de több vádlott szerint a helyükre kinevezett bírókat is ki kellene zárni, ezért a törvényszékhez fordultak – tudta meg a hvg.hu. Csakhogy a bíróság ezt megtagadta, így ők viszik tovább az utóbbi évek egyik legátpolitizáltabb büntetőügyét. Czeglédy Csaba viszont azt állítja: törvénytelenül manipulálták a bíróság belső ügyrendjét, hogy levédjék a két bíró eljárását.

Még szeptember közepén írtuk meg, hogy „egyéb ok" miatt elfogultságot jelentett be a Szegedi Törvényszéknek az a két bírója, akikre a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügy tárgyalását bízták. Bár a visszalépés okát nem árulták el, értesülésünket megerősítve a bíróság azt hangsúlyozta: a 3 fős bírói tanács 2/3-a ugyan kiesett, de sikerült „haladéktalanul” felállítani az újat. A 2015 óta húzódó, erősen átpolitizált ügyben ítélkező tanács új elnöke dr. Molnárné dr. Mészáros Noémi, a tanács új tagja pedig dr. Nóvé Ágnes lettek, a harmadik, megmaradt tag az ilyen eljárásoknál szokásos módon egy gazdasági ügyszakos bíró, dr. Szűcs Károly.

Czeglédy Csaba – aki az új bírók személyéről így tőlünk értesült – már akkor azt nyilatkozta: nemcsak a korábbi bírókkal szemben merül fel az elfogultság, szerinte a helyükre állított, új tanácstagok sem járhatnának el. Ezért jogi lépéseket terveznek annak érdekében, hogy a két új bírót is kizárják az eljárásból.

Két vádlott kérte az új bírók kizárását

Így is lett, végül a Czeglédy-ügy két másik vádlottja kizárási indítványt nyújtott be a stafétát átvevő két bíró ellen – derül ki a hozzánk eljuttatott beadványukból. Arra a dokumentumra hivatkoztak, amit lapunk még nyár elején hozott nyilvánosságra: ebben maga a Szegedi Törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett ismerte el, hogy gyakorlatilag nincs az általa irányított bíróságon olyan büntetőbíró, akire rá lehetne bízni a Czeglédy és társai elleni pert. Többségük ugyanis az ügy korábbi szakaszában már részt vett, így a büntetőeljárási törvény alapján ki vannak zárva a további eljárásból. Ezután már csak négy hadra fogható bíró marad. Őket viszont a törvényszék hivatalos ügyelosztási rendje alapján nem jelölheti ki a Czeglédy-ügy elbírálására, mert ez alapján rájuk csak más jellegű eljárások szignálhatók ki – írta a bíróság elnöke.

Köztük van a kieső kollégák helyét átvevő két új tanácstag is: dr. Molnárné dr. Mészáros Noémiről és dr. Nóvé Ágnesről is így saját főnökük állította, hogy az ügyelosztási rend alapján nem járhatnának el ebben a büntetőügyben, végül mégis őket jelölték ki.

Erre hivatkozva támadták a két új bírót, de hiába: a szintén hozzánk eljuttatott, még szeptember végén hozott végzésében a Szegedi Törvényszék elutasította a tanács új elnökének és tagjának a kizárását.

Év közben hozzányúltak a bírók beosztásához

A végzésben indoklásként az szerepel: a törvény alapján az adott bíróság ügyelosztási rendjét mindig a bíróság elnöke határozza meg előre, a következő évre, csakhogy ezt év közben „szolgálati érdekből vagy a bíróság működését érintő fontos okból” módosíthatják. Ez a lehetőség tehát abban az esetben áll fenn, ha „az év közben előforduló események miatt nélkülözhetetlen” hozzányúlni a szignálási szabályokhoz.

A végzésből kiderül, hogy a törvényszék elnöke szeptember elején ezek szerint úgy érezte, hogy ilyen rendkívül fontos ok merült fel, ami miatt módosítani kell a 2019-es év ügyelosztási rendjét. Vagyis az a bírósági vezető, aki korábban a felettese felé a kiszivárgott dokumentumban még azt jelezte, hogy a Czeglédy-ügyben a hatályos ügyelosztás alapján ez a két bíró sem jelölhető ki, most úgy változtatott ezen, hogy többé ez ne legyen akadály. A dokumentumban a módosítás pontos okát nem említik, így az sem szerepel benne, hogy ennek bármi köze lenne a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó büntetőügyhöz.

Csak azt szögezik le: az így módosított ügyelosztási rend alapján már az új kijelölt bírók „jogosultak” az ilyen elsőfokú büntetőügyek intézésére. Egyébként pedig maguk is úgy nyilatkoztak, hogy „nem érzik magukat elfogultnak” – tették hozzá.

Czeglédy szerint ilyen nincs egy jogállamban

Czeglédy Csaba szerint viszont törvénytelen, hogy az ügyelosztási rend átírásával utólag machinálnak, hogy a támadható bírókat levédjék. „A vonatkozó törvény alapján az ügyelosztási rend lényege pont az, hogy egy adott ügyhöz ne lehessen konkrét bírót rendelni vagy fordítva, ne lehessen elvonni bírót egy eljárástól. Teljesen egyértelmű, hogy azért manipulálták a törvényszék ügyeinek elosztását menet közben, hogy a Czeglédy-ügyben ez a két bíró eljárhasson, ami egy jogállamban nem fordulhatna elő” – mondta a baloldali politikus-ügyvéd, aki ezért kizárási indítvány fog előterjeszteni ellenük.

Maga a per még június végén elkezdődött az előkészítő üléssel, szeptembertől már élesben kellett volna tárgyalni a büntetőügyet, de végül a bírók személye körüli huzavona után hétfőn indult „újra” – erről itt olvashat.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A csütörtöki előkészítő ülésen jogerősen három év, illetve két év hat hónap börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék a Human Operator Zrt. ügyében három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen