szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Völner Pál Soros Györgyöt és a balliberális ügyvédeket is belekeverte az ügybe.

Már meg is született az a hivatalos kormányhatározat, amely alapján a kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - mondta a Magyar Távirati Irodának Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára.

Az IM jelenleg felülvizsgálja a szabályozást, és

annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen.

Völner szerint az ügy súlyosságát és a "börtönbiznisz" mértékét jól mutatja, hogy eddig 12 ezer pert indítottak és már a 10 milliárdot is eléri az összeg, amit az államtól rabok „mondvacsinált okokkal” kipereltek az „állítólagos” rossz körülmények miatt. A politikus ennél tovább is ment, és Soros György nevét is belekeverte, szerinte ugyanis az esetek nagy többségében a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el az ilyen ügyekben, mint például Magyar György.

A kormány érvelésének azonban van egy alapvető hibája: a rossz körülmények miatt kifizetett kártérítésekkel

a magyar állam egy jogerős bírósági ítéletet hajt végre, méghozzá olyan hatályos magyar jogszabályok alapján, amiket ő maga hozott.

Ahogy azt a hvg.hu korábban megírta, az egyre szaporodó magyar perek miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015-ben hozott úgynevezett irányadó ítéletet, amit akkor alkalmaznak, ha valamelyik tagországban rendszerszintű a probléma. Ebben nemcsak azt mondta ki, hogy itthon évtizedek óta nem megfelelőek a börtönkörülmények, hanem arra is felszólította a kormányt, hogy készítsen akciótervet a telítettség csökkentésére, és tegye lehetővé, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon bírálják el.

Ez utóbbit az Orbán-kormány 2016-ban meg is tette és hozott egy olyan törvényt, amely szerint az eljárásokat Magyarországon kell lefolytatni és azt is megállapította, hogy a kártérítési összeg egy napra 1200-1600 forint közötti összeg lehet.

A perekben felhozott állítólagos mondvacsinált okokról a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke írt a témában megjelent cikkében. Eszerint a magyar börtönökben sokszor néhány négyzetméteren 15 embert zsúfolnak össze. Sokat mond, hogy a kártalanítás ma is csak akkor jár, ha a fizikai körülmények annyira rosszak a börtönben, hogy „az azokból eredő szenvedés és megaláztatás túlmutat a minden szabadságvesztésben szükségszerűen benne foglalt szenvedésen és megaláztatáson”.

Szakértők szerint a kormány döntése ezért nemcsak érthetetlen és elfogadhatatlan, hanem jogilag is értelmezhetetlen.

A témáról készült beszélgetésünket megnézhetik a HVG360-on megjelent cikkünkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

A saját törvényeinkkel megy szembe a kormány

A kormány szerint üzlet épült a rossz börtönviszonyok miatti kártérítésekre, a Magyar Helsinki Bizottság szerint nem igaz, hogy civil szervezetek járnak be ügyvéddel a börtönökbe. A kártérítések kifizetésének felfüggesztésére azt mondják, itt a politikai önkény uralkodik. Ez egy másik ügyvéd szerint sem fér bele a jogállamiságba.

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában