Tetszett a cikk?

A kormány szerint üzlet épült a rossz börtönviszonyok miatti kártérítésekre, a Magyar Helsinki Bizottság szerint nem igaz, hogy civil szervezetek járnak be ügyvéddel a börtönökbe. A kártérítések kifizetésének felfüggesztésére azt mondják, itt a politikai önkény uralkodik. Ez egy másik ügyvéd szerint sem fér bele a jogállamiságba.

Elfogadhatatlan, érthetetlen és jogilag is értelmezhetetlen – így kommentálta röviden a hazai börtönkörülményekért megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztését Cech András ügyvéd, akinek most is több száz folyamatban lévő kártalanítási ügye van.

A döntést Tuzson Bence államtitkár jelentette be a Hír Tv-ben arra hivatkozva, hogy itthon valóságos üzlet épült arra, hogy a rossz körülmények miatt pereljenek az elítéltek. A kormányzati kommunikációban van némi zavar: Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára hétvégén még azt magyarázta, Orbán nem arra adott utasítást, hogy ne fizessék ki a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítést, csak egy új szabályrendszert akart. Ehhez képest Tuzson három nappal később bejelentette a kifizetés felfüggesztését.

Cech azt mondja, a kifizetésekkel az Igazságügyi Minisztérium az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy korábbi jogerős ítélete alapján bevezetett, hazai eljárásban, magyar bíróságok által előírt kötelezettségét teljesíti,

annak semmibe vétele a jogállami keretekkel sem összeegyeztethető.

Az ügyvéd emlékeztetett rá: az az egyre szaporodó magyar perek miatt az EJEB 2015-ben hozott úgynevezett irányadó ítéletet, amit akkor alkalmaznak, ha valamelyik tagországban rendszerszintű a probléma. (Hasonló irányadó ítéletek más országokkal szemben is voltak már, ez egyáltalán nem csak Magyarországot érinti.) Az öt évvel ezelőtti ítélet nemcsak azt mondta ki, hogy itthon évtizedek óta nem megfelelőek a börtönkörülmények, hanem arra is felszólította a kormányt, hogy készítsen akciótervet a telítettség csökkentésére, és tegye lehetővé, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon bírálják el.

Bár a börtönkörülmények az elmúlt években sem javultak jelentősen, a második feltételt teljesítette a kormány: 2016-ban fogadták el a törvényt, amely szerint az eljárásokat Magyarországon kell lefolytatni.

Azt is a hatályos magyar jogszabály mondja ki, hogy a kártérítési összeg egy napra 1200-1600 forint közötti összeg lehet.

Ezt több szempont alapján ítélik meg, de a legfontosabb, hogy a fogvatartottnak van-e megfelelő élettere. Ha ez nem teljesül, akkor a magyar bíróság jogerős határozatot hoz, amit továbbít a kifizetésekért felelős Igazságügyi Minisztériumnak.

Azaz a kártérítéseket egyáltalán nem Strasbourg, hanem hatályos magyar jogszabályok alapján a magyar bíróság ítéli meg.

Tuzson Bence felvetésére – miszerint az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban vitatnák meg az ügyet – az ügyvéd azt mondta, az EP-nek ebben nincs hatásköre. Az ET döntéshozó szerve, a miniszteri bizottság pedig legfeljebb annyit tehetne, hogy emlékezteti Magyarországot az EJEB ítélete alapján vállalt kötelezettsége teljesítésére.

Márpedig ez utóbbi elvárható egy jogállamban – tette hozzá Cech. A Magyar Helsinki Bizottság közleményben tiltakozott a lépés ellen, azt írták,

ahol a törvények alapján meghozott jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye.

A Helsinki Bizottság tudomása szerint egyetlen civil szervezet sem kapott pénzt a 12 ezer ügyben ellátott képviseletért, ők legalábbis biztosan nem. Tuzson azon állítása, hogy "civil szervezetek járnak be ügyvéddel börtönbe", hazugság, hiszen köztudottan kitiltotta onnan őket a kormány lassan három éve.

Kártalanításra 2017 óta van lehetőség. Erre azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között tartják őket fogva, ahogyan kutyát sem lehetne tartani. A kártalanítás rendszerét ugyanaz a kormány hozta létre, amely most elfogadhatatlannak tekinti.

A jogvédő szervezet szerint az elítéltek és letartóztatottak tisztességes fogvatartása össztársadalmi érdek, mert csökkenti a bűnismétlés veszélyét. "Attól, mert nekik rossz bent, nekünk még nem lesz jobb kint, sőt."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe