szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2003 és 2005 közötti ügyekben jutottak el a vádemelésig.

A Fővárosi Főügyészség tizenhat személlyel – tizennégy egykori önkormányzati képviselővel és két egykori jegyzővel – szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt.

A vádemelést a Kúria tavalyi jogi álláspontja alapozta meg. A Kúria az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlanok elidegenítése miatti bűnügyben kimondta, hogy a hűtlen kezelés bűntettének tettesei azok az önkormányzati képviselők, akik a polgármestert az önkormányzati ingatlan versenyeztetési eljárás nélküli forgalmi értéken aluli értékesítésére és adásvételi szerződés megkötésére hatalmazzák fel. Ez a döntés lehetővé tette a nyomozást korábban megszüntető határozatok részbeni felülvizsgálatát – indokolt a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi rendelkezést megsértve, 2003 és 2005 között több terézvárosi ingatlant valós forgalmi értéken alul értékesítettek. Az okozott vagyoni hátrány – vádlottanként eltérően – 220 és 953 millió forint között állapítható meg.

A Fővárosi Főügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság egyesítse ezzel az üggyel azt az eljárást, amely a Jókai utca 10. szám alatti ingatlan elidegenítésének megkísérlése miatt indult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!