szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A láz a leggyakoribb tünete a koronavírus-fertőzésnek, míg a betegek kétharmadánál jelentkezik száraz köhögés.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is, bárki és bárhol hordozhatja a vírust és bárkinek továbbadhatja a fertőzést - írja az Operatív Törzs az oldalán. A koronavirus.gov.hu oldal szerint fontos, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Ezért fontos az is, hogy ismerje a tüneteket, és ha valaki észleli magán, akkor maradjon otthoni karanténban.

A koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete:

 • láz (88%)
 • száraz köhögés (68%)
 • fáradékonyság, gyengeség  (38%)

Ezek mellett előforduló tünetek:

 • produktív, köpetürítéssel járó köhögés (33%)
 • nehézlégzés (19%)
 • torokfájás (14%)
 • fejfájás (14%)
 • izom- vagy ízületi fájdalom (15%)
 • hidegrázás (11%)
 • orrdugulás, orrfolyás

Fenti tünetek mellett ritkábban, de előfordulhat:

 • hányás (5%)
 • hasmenés (4%)

A cikk szerint a fertőzöttek nagy része csak enyhén betegszik meg, de vannak, akik tünetmentesek maradnak. Ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben -  az influenzához hasonló tünetekkel  - enyhe lefolyású a betegség. A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből. Azonban fontos tudni, lehet, hogy ha valaki nem is betegszik meg súlyosan, másokat attól még meg tud fertőzni. Ezért az is, aki enyhe tüneteket mutat, az otthoni karanténban kell maradjon - írják az oldalon.

Kórházba csak a súlyos tüneteket (pl. légzési nehézség) mutató, kórházi ellátást igénylő betegek kerülnek.

A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk! Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Szemben hajtott egy autós a forgalommal – de most egy versenypályán

Szemben hajtott egy autós a forgalommal – de most egy versenypályán