szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Földrajzi gócpont nincs, de a vírus az ország egész területén jelen van.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Hétfőn reggel közölték, hogy újabb két ember halt meg a koronavírus miatt Magyarországon, ezzel 15-re nőtt az elhunytak száma. Az igazolt fertőzöttek 447-en vannak, egy nap alatt 39-cel nőtt ez a szám. Az elhunytakról annyit tudni, hogy mindketten 90 év feletti, alapbetegségekkel küzdő emberek voltak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a fent leírt számokon túl a törzs hétfői tájékoztatásán elmondta, 34 gyógyult van az országban, 13 ezernél is több tesztet végeztek már. Elmondta, még mindig a csoportos betegségek fázisában vagyunk:

az ország egész területén egyenletesen oszlik el a fertőzöttek száma.

Földrajzi gócpontok nincsenek, mondta, a kijárási korlátozások pedig meghozzák a hozzájuk fűzött reményeket.

Vagyis azt, hogy csökkentsék a vírus terjedését.

Sok kérdést kap a törzs a tesztekről, ezekről is mondott pár szót. Sok teszt “kering a világban”, mondta, de ezek jelentős része nem bevizsgált, korlátozottan alkalmasak a felmerülő kérdések megválaszolására. Amit Magyarországon használnak, azok a vírus kimutatását célozzák, de ehhez az kell, hogy az orrban és a garatban legyen megfelelő számú sejt, amik már fertőzöttek.

De nem tudunk prognózisokat felállítani – mondta.

Vagyis: a tesztek csak pillanatnyi állapotot mutatnak, azt nem lehet megmondani, a következő napon milyen helyzet alakul ki a fertőzött szervezetében.

Olyat ne várjunk ezektől a tesztektől, amire nem alkalmasak – szögezte le.

Nincs az a teszt, ami meggátolná a járvány terjedését vagy korlátozná azt – folytatta. A tesztek elvégzésének kérdése, ennek eldöntése pedig orvosszakmai kérdés.

Müller tájékoztatásában ismét adott gyakorlati tanácsokat is, ezeket összegezzük:

 • látogatás helyett hívjuk fel családtagjainkat, beszélgessünk idős hozzátartozóinkkal,
 • készítsünk bevásárló listát, bolyongás helyett céltudatosan cselekedjünk
 • csomagolt termékeket vegyünk
 • ha valami mégsem csomagolt, csipesszel, zacskóval vegyük le
 • figyeljünk a lejárati időre
 • ha lehet, kártyával fizessünk, óvjuk a pénztárosokat
 • hazaérkezés után az első: kézmosás
 • majd: fertőtlenítsük a bevásárló szatyrot, figyeljünk a higiéniára is.

Kiss Róbert rendőr pedig azt mondta: a törzs minden nap ülésezik, ahol eldöntötték, hazánk csatlakozik ahhoz az uniós kezdeményezéshez, ahol a védekezéshez szükséges eszközöket felhalmozzák és tárolják, és ahová igényeket lehet benyújtani, ha egy tagállamnak szüksége van valamire. Elmondta azt is, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatban eddig 739 rendőri intézkedés történt. 15 alkalommal történt helyszíni, és 79 szabálysértési feljelentést is megtettek a rendőrök.

Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos a törzs hétfői tájékoztatásán a kórházakba vezényelt katonákról beszélt, akik már meg is jelentek a kórházakban. Ő is elmondta, hogy orvosszakmai kérdésekbe ezek az emberek nem szólnak bele, a készletgazdálkodásba azonban igen. 108 kórházba kerültek ilyen kórházparancsnokok.

Kérdések

Tervezik-e a vidéki piacok esetében azt, hogy felülvizsgálják a 9-12 óra közötti vásárlási idősávot? Ugyanis egy Somogy megyei lap szerint a vidéki piacok sok esetben csak 13 óráig vannak nyitva, így az időseken túl másnak nemigen jut idő. De nem terveznek változtatni ezen az idősávon.

Mikor megy ki a mentő tesztet végezni? Hogyan zajlik ez? A mentők akkor mennek, ha a háziorvos ezt kéri. Kiderült, 55 további mentőautó áll rendelkezésre ehhez (korábban megyénként 1 volt), és 24 órán belül kimennek. Müller Cecília szerint ez sürgős eset, türelmet kért mindenkitől. A vérvétel ujjbegyből történik. Ha pedig valakitől orr- vagy garatmintát vesznek, ne egyen, igyon.

Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense, az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője korábban azt mondta, úgy tűnik, sikerült ellaposítani a járványgörbét. Ezzel egyetért a törzs? Igen – hangzott a válasz.

Kérdés érkezett a magánlaborokban végzett mintavételekről is, Müller azonban azt mondta, ezek a tesztek, eredmények a magánlaborok felelősségei, a kormányzati oldalon sem számítják be ezeket a mintavételi számok közlésébe.

Szigorítanának a kijárási korlátozáson? A törzs feldolgozza, elemzi az adatokat, a megfelelő időben tájékoztatják a lakosokat.

A hétvégi jó időben sokan voltak a szabadban, vetették fel. A lényeg Müller szerint az, ne csoportosuljanak az emberek. Az egyéni sport megengedett, senkit nem tiltanak el a szabad levegőtől sem, de ne csoportosuljanak.

Van-e újabb megbetegedés a csongrádi idősotthonban? Nincs, de megerősítették a korábban elrendelt zárat, “nem lehet se ki, se bemenni.” A 8 fertőzöttet elkülönítették egy kórházban, az otthonban fertőtlenítenek.

Hány ember van lélegeztetőgépen? 15 – derült ki.

A 65 év feletti, valamint a krónikus betegségben szenvedő háziorvosokat kivonták a frontvonalból, nincs fizikai kontaktusuk, továbbá 2 alkalommal juttattak védőfelszereléseket a háziorvosoknak, “annak ellenére, hogy ez a munkáltató feladata” – mondta Müller.

Kérem, egyértelműsítsék: hány 0-14 és 14-18 év közötti koronavírusos beteg van Magyarországon? Ezt lapunk kérdezte. Minden korosztályból van fertőzött, gyermek is, fiatal is. De pontos számok nem derültek ki.

A nagymágocsi idősotthon lakója honnan kapta el a koronavírust, ha március 8. óta látogatási tilalom van? Végeznek-e az otthonban újabb teszteket, a nyolc emberen felül másnál is kimutatták-e a koronavírust? Ez is lapunk kérdése. Végeznek teszteket a lakókon, derült ki, testhőmérsékletet is mérnek, nyomon követik az egészségi állapotokat, de azt nem tudtuk meg, hogy kerülhetett be a vírus az otthonba.

Elsőnek az egészségügyi dolgozók kapnak az országba érkezett védőfelszerelésből, az intenzív osztályokon dolgozók, illetve akik a sürgősségi osztályokon dolgozók, majd azok, akik szintén az egészségügyben dolgozók, de kevéssé érintkeznek fertőzöttekkel. Majd jönnek a szociális ellátási szférában dolgozók, postások, stb.

Honnan lehet Kínán kívül maszkokat beszerezni? A magyar börtönökben varrnak, jött alapanyag Törökországból is. A honi maszkokat is az egészségügyi dolgozók kapják.

Kérdés érkezett arról is, hogy ha sürgős műtéteket, beavatkozásokat nem lehet halasztani, miért panaszkodik erre több daganatos beteg is. Müller újra hangsúlyozta, akut beavatkozás nem maradhat el, aki ilyet tapasztal, jelezze, forduljon a betegjogi képviselőhöz.

Mikortól lehet tömeges megbetegedésről beszélni? A kérdés mindenkit nagyon érdekel, a törzs azon van, hogy ez minél később történjen meg. A fertőzés napról napra emelkedik, de ez az emelkedés egyenletes – mondta Müller Cecília.

A küszöbön vagyunk.

A törzs tájékoztatója előtt ezeket a kérdéseket küldtük el szerkesztőségünkből:

 • A tegnapi közlésből nem volt egyértelmű, hogy "fiatal" vagy "gyerek" koronavírusos. Kérem, egyértelműsítsék: hány 0-14 és 14-18 év közötti koronavírusos beteg van Magyarországon?
 • Hány egészségügyi dolgozó beteg? A számukat miért nem közlik?
 • A nagymágocsi idősotthon lakója honnan kapta el a koronavírust, ha március 8. óta látogatási tilalom van? Végeznek-e az otthonban újabb teszteket, a nyolc emberen felül másnál is kimutatták-e a koronavírust? A környező településeken kialakulhat-e gócpont?
 • Az eltérő minőségű kínai áruk hány százaléka használhatatlan?
 • A védőeszközök beszerzésére irányuló uniós közös közbeszerzési eljáráson Magyarország milyen kérésekkel élt? A két lezárt tender (2-es és 3-as típusú védőmaszkokra, védőkesztyűkre, védőszemüvegekre, arcvédőkre, sebészi maszkokra és védőruházatokra) szállítása mikorra várható?

Hétfőn a járványról szóló percről percre tudósításunkat itt találja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Több bank sem fogadja el jövedelemként az ingatlankiadásból származó bevételt

Több bank sem fogadja el jövedelemként az ingatlankiadásból származó bevételt

Több vállalkozás bértámogatását is elutasították egy kérelemben nem szereplő feltétel miatt

Több vállalkozás bértámogatását is elutasították egy kérelemben nem szereplő feltétel miatt

Duna alatti vasútvonal épülhet Kelenföld és a Nyugati pályaudvar között

Duna alatti vasútvonal épülhet Kelenföld és a Nyugati pályaudvar között