szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtök éjjel megjelent az új kormányrendelet. Minden lazítás csak Budapesten és Pest megyén kívülre érvényes.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Budapesten és egész Pest megyében érvényben marad a kijárási korlátozás - derült ki a csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyből. Az ország többi részén viszont feloldják a korlátozást hétfőtől.

A rendelet szerint

  • Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méteres védőtávolságot tartani.
  • A boltban és tömegközlekedési eszközön mindenki köteles maszkot, sálat, kendőt viselni.
  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Az idősek 9-12 óra között mehetnek boltba, drogériába, gyógyszertárba és gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekbe, akkor más vevő nem lehet bent.

Vidéken valamennyi üzlet nyitva tarthat, a vendéglátóhelyek teraszán lehet enni és inni, bent viszont továbbra is csak a dolgozók lehetnek, illetve az, aki a megrendelt ételt veszi át.

Nyitva lehetnek a strandok és a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek.

A szolgáltatások szabadon igénybe vehetők. A védőtávolság megtartásáról a hely üzemeltetője gondoskodik. A vendéglátó helyeken az asztalokat kell egymástól 1,5 méterre felállítani. Szeptember 1-ig nem kell fizetniük közterülethasználati díjat a teraszok után.

Új elem, hogy be lehet menni az egyetemekre is (ez a rektor döntésén múlik), csak a kollégiumot nem használhatják a diákok. Ez is csak a budapesti és Pest megyén kívüli intézményekre vonatkozik.

Vallási szertartást is lehet tartani, házasságot is lehet kötni, ahogy temetés is tartható, de korlátozott keretek között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Új negatív rekord Brazíliában: 24 óra alatt 4249 koronavírusos beteg hunyt el

Új negatív rekord Brazíliában: 24 óra alatt 4249 koronavírusos beteg hunyt el

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása