T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindenről lehet beszélni az elmúlt száz évből, csak egyenletes és nyugodt fejlődésről nem. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

Most jelent meg a „Mindennapi történeteink” című, társadalomtörténeti tanulmánykötet. A 15 tanulmány többek között a nemzeti azonosságtudat második világháború utáni változásaival, az államszocialista korszak „szocialista összeköttetéseivel,“ korrupciós technikáival, a tisztálkodási szokásokkal, a generációs átalakulásokkal és stratégiákkal, a nők társadalmi helyzetével, a szexualitással, a fogyasztással, az 1945 utáni gazdagsággal és a vagyonosodással, valamint a munka és a munkásság világának történeti változásaival foglalkozik.

A Fülke vendége ezen a héten Valuch Tibor történész, az Eszterházy Károly Egyetem professzora, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjához tartozó Politikatudományi Intézet tudományos tanácsadója.

A fenti témákról, Kádár Jánosról, Trianonról és a rendszerváltásról beszélgettünk elsősorban. Kiderül az adásból az is, hogy létezik-e még bal-jobb szembenállás, értelmezhető-e a liberális-konzervatív ellentét, valamint az is, hogy van-e munkásság.

Utóbbira a rövid válasz az, hogy:

nincs.

Valuch Tibor
©

Adásunkat itt hallgathatja meg:

 

Kiemelt kép: Fortepan / 1971. Magyarország, Monor az Új Élet Tsz sárgarépaföldje, Csévről, Péteriből, Mendéről érkezett munkásokkal; képszám: 142351

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot

Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot

Kilátó épül a Naplás-tónál

Kilátó épül a Naplás-tónál

Újabb vírus ütötte fel a fejét Kínában, heten meghaltak miatta

Újabb vírus ütötte fel a fejét Kínában, heten meghaltak miatta