Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bíróság néhány nappal ezelőtt ítéletében kimondta, jogellenes a magyar civiltörvény, ugyanis a civil szervezetek külföldi személyek általi finanszírozására vonatkozóan a magyar állam által előírt korlátozások nem egyeztethetők össze az uniós joggal. Vig Dávid a hvg.hu podcastjában azt mondta, a kormányhoz érkező kínai és orosz hitelek szintén felfoghatók külföldi támogatásokként, ráadásul ki tudja, hogy a hitelező ilyenkor mit kér cserébe.

Az Európai Bíróság ítélete után azt várják a civil szervezetek, hogy a kormány kezdeményezze a civiltörvény hatályon kívül helyezését, mivel az uniós testület kimondta, az jogellenes.

A Fülke vendége ezen a héten Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Vig Dávid
©

Azonban van ennek az ítéletnek egy furcsa kormányzati interpretációja. Varga Judit igazságügyi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök is arra utalt, hogy a bíróság szerint nincs semmi baj a törvénnyel, ugyanis a testület megerősítette a civil törvény céljának jogszerűségét. Varga azt mondta, a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló magyar szabályozásnak is ez a célkitűzése, amelynek jogszerűségét a bíróság mai ítélete megerősítette.” Hol az igazság? Erről is beszélgetünk.

De szóba kerül az is, hogy:

  • milyen állapotban van a magyar jogállamiság,
  • miért van szükség jogállami garanciákra,
  • mi a hasonlóság Orbán Viktor és egy porszívóügynök között,
  • van-e különbség egy civil szervezetnek adott külföldi támogatás és egy orosz vagy kínai kormányzati hitel között,
  • érdemes-e ellenállni?

Vig úgy fogalmaz:

ha tudjuk, hogy igazunk van, akkor megéri küzdeni.

Adásunkat itt hallgathatja meg:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!