szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újbuda polgármesterének egy tévéműsorban botlott meg a nyelve, pont, amikor a korábbi hitleres kiszólását magyarázta.

Véletlenül Josef Mengelének nevezte Nelson Mandelát Újbuda polgármestere, László Imre a Heti TV adásában. A polgármester a műsorvezető Breuer Péter vendégeként próbálta megmagyarázni elhíresült közgyűlési mondatait, amikor Mandeláról beszélve Mengele nevét említette, majd a műsorvezető jelzésére gyorsan helyesbített.

László Imre egy múlt héten kikerült videofelvétel szerint a városi közgyűlésen az egyik közterület átnevezési vitában azt mondta, hogy Adolf Hitlert 1938-ban a Time magazin megérdemelten választotta az év emberének, mert látványosan fejlődött ezalatt Németország. Azt is hozzátette, hogy Hitler „ez után következő tettei” már nem férnek bele ebbe a képbe. László Imre annak kapcsán mondta ezeket, hogy egy helyi indítvány Nelson Mandelára nevezte volna át az egyik kerületi közterületet. 

László később elnézést kért mondataiért, és azt mondta, arra utalt mondataival, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. "Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni" – írta utólag levelében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!