szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap még arról beszélt a miniszter, hogy a Szerbián keresztül hazaérkezőket is érintik az új szabályok. Csütörtökön kiderült, ez nincs így.

Görögországból autóval vagy busszal hazatérve sem kell karanténba vonulni – írta az Index kérdésére az operatív törzs. Ez fontos változás ahhoz képest, amiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap beszélt, akkor ugyanis azt mondta, hogy

a Szerbián át közúton hazatérőknek ugyanúgy karanténba kell vonulniuk, mint azoknak, akik közvetlenül Szerbiából érkeznek Magyarországra.

Görögország és Szerbia eltérő besorolásba került: míg Görögország járvány szempontjából a biztonságos, zöld, addig Szerbiában az országos tiszti főorvos szerint közepesen súlyos a helyzet, így az már sárga. Az onnan Magyarországra érkezők (két negatív PCR-teszt nélkül) két hétre karanténba kerülnek, amit akkor hagyhatnak el, ha egy negatív PRC-mintát adnak. Kötelesek azonban egy második tesztet is elvégeztetni, s amennyiben az pozitív eredeményt hoz, újra karanténba kell vonulniuk.

A Gulyás tájékoztatóján elhangzottak hallatán több utazási iroda hétfőre lemondott görög utakat, illetve a már kint lévő csoportok esetén módosított a hazaindulás időpontján.

Hamarabb indított buszok, lemondott utak - improvizálnak az irodák a szigorítások miatt

Az utazni vágyók és a szervezők is keresik a megoldást, hogy kikerüljék a koronavírus külföldi terjedése miatt szerdától érvénybe lépő szigorításokat, de sokan inkább lemondják az utat. Mire számíthatunk, ha a kedvelt dél-európai nyaralóhelyek valamelyikére utaznánk? Van olyan biztosítás, amelyik fedezi ezeket a kockázatokat?

A hvg.hu vasárnap és hétfőn is megkérdezte az operatív törzset arról, hogy ebben az esetben a tranzitúton érkezőkkel nem lehet-e kivételt tenni, de nem válaszoltak. Az Indexnek viszont azt írták, hogy

az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján utazásnál a kiindulási pont számít. Ebben az érkező magyar állampolgárok nyilatkozata lesz a mérvadó: aki például a zöld beosorolású Görögországból jön a piros (valójában sárga – a szerk.) besorolású Szerbián keresztül, az nem kerül karanténba. (Ugyanezen a logika alapján viszont az Egyesült Királyságból Bécsen keresztül érkező magyar igen.)

Az ORFK kicsit mást írt a lapnak, ők azt válaszolták, „a járványügyi védekezés hatékonyságának fenntartása és a Magyarországon élők biztonsága érdekében a hatóság vizsgálja a kiindulási, az utazás során érintett országokat, valamint a belépési pontokat”.

A kormányinfón rákérdeztünk Gulyás Gergelynél arra, hogy mi a végleges verzió. Azt válaszolta, hogy

a kérdésben az operatív törzsé az utolsó szó, de csak akkor lehet szabadon bejönni, ha tranzitforgalomként utaznak át az országon, ha megállnak, alszanak valahol, akkor már az az ország számít, amin keresztül mentek.

Ismét írtunk az operatív törzsnek, hogy vasárnap óta változott-e valami, vagy csak nem volt pontos a tájékoztatás. Ha válaszolnak, a cikket frissítjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két autó ütközött az M3-ason Gödöllőnél, bedugult az autópálya

Két autó ütközött az M3-ason Gödöllőnél, bedugult az autópálya

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Se veled, se nélküled állapotot eredményezett, hogy rájöttünk, működik a home office

Se veled, se nélküled állapotot eredményezett, hogy rájöttünk, működik a home office