T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Később, ha lehet, megtartják. De augusztus 20-án biztos, hogy nem lesz tűzijáték és Szent István napi ünnepségsorozat. Kormányinfó.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A kormány szerdai ülésén hozott döntésekről számolt be csütörtök délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Mint elhangzott, a kabinet áttekintette a járványügyi helyzetet. Vasárnap ismertették a beutazási tilalmakat és korlátozásokat, ezt értékelték. A kormány most arról döntött, hogy országokon belül is megkülönböztethetnek területeket, erről ITT írtunk. De mi történik például akkor, ha valaki most elindul egy zöld országba, de amikor hazatér, az már sárga ország? Gulyás szerint ekkor a sárga országokra vonatkozó szabályok vonatkoznak rá, tehát karanténba kerül. Mi alapján döntöttek az országok színbesorolásáról? Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília tett erre javaslatot.

Szerintem érthető a besorolás – mondta Gulyás, ugyanis újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy miért lett zöld Horvátország.

Tűzijáték

Ennek egyelőre csak a lehetőségét teremtették meg, de még nem éltek vele. Azonban fognak. A magyar helyzetről azt mondta, csökken az aktív esetek száma, a legbiztonságosabb ország vagyunk a térségben. „A védekezés sikeréhez a szabályok fenntartása és betartása szükséges” – mondta, a maszkviselést emelte ki, illetve az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények tilalmát augusztus 15-ig.

Bejelentette: elmarad az augusztus 20-i tűzijáték.

Ekkorra a kormány három napos Szent István napi ünnepségsorozatot tervezett, de a járványügyi helyzet miatt, valamint amiatt, hogy úgy látják, a vírus a nagy tömegben terjed igazán, ezt nem tartják meg. Gulyás azt mondta, ha a helyzet úgy hozza, máskor megtartják, de augusztus 20-án biztosan nem. Egyedül az ekkor szokásos tisztavatást tartják meg. Miért döntött így a kormány? Gulyás újságírói kérdésre azt mondta, május óta folyamatosan csökken a fertőzések száma, tehát az intézkedések beváltak. „Ha valami jó, azon ne változtassunk. Ne kockáztassunk” – mondta. De sajnálják, hogy elmarad a tűzijáték. Egyébként az Operatív Törzs és az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is ezt javasolta.

Mi lesz a tűzijátékra elkülönített pénz sorsa? „Örülünk, ha bármit meg tudunk spórolni” – mondta a miniszter.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy augusztus 15-e után lehet-e már 500 főnél nagyobb zenés rendezvényeket tartani, feltehetően a július végi kormányülésen fognak dönteni, figyelembe véve az akkori adatokat. Annak a lehetőségét vizsgálják, hogyan lehet segíteni a zenészeken. Ugyanis ők már koncerteznének, miután focimeccseket már lehet tartani.

Az ATV kérdésére, hogy koncertezni miért nem lehet, ha meccsekre lehet menni, azt mondta Gulyás, a nagy különbség az alkoholfogyasztás – előbbi helyeken az emberek isznak. Újságírói kérdésre Gulyás elmondta azt is, a gólyatáborok esetében is július végén döntenek, ha azok 500 fő felettiek lesznek, ugyanis zenés-táncos rendezvénynek minősülnek azok is.

Stadionokban tilos az alkohol árusítása – mondta a miniszter az Index kérdésére, de azon lehet vitatkozni, a szurkolók betartják-e a szociális távolságtartás szabályait.

Meccseken azonban lehet sört árulni és fogyasztani is. Erre Gulyás azt mondta, „az Index javaslatára megfontolják, hogy ezt a meccseken is megtiltsák.” De az Index nem ezt kérdezte. Arra azonban nem válaszolt Gulyás, hogy olyan koncerteket lehetne-e tartani, ahol sört (jogszabály szerint: 5 százalék alkoholtartalmúnál nem magasabb alkoholos italt) lehet árulni és fogyasztani, Gulyás inkább annak a híve, hogy meccseken se áruljanak sört. „Könnyű belátni, hogy egy stadion így is kisebb kockázat, mint egy koncert.”

De mi a helyzet a strandolással? Ott is lehetnek 500 főnél többen. „A fertőzés mértéke nem indokolja, hogy megtiltsuk, hogy valaki a Balatonra menjen strandolni.” De az emberek tartsák be a védőtávolságot.

A hvg.hu kérdései, miniszteri válaszok

Mára 16 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Ezek kötődnek valami speciális esethez? Nem, Gulyás szerint ezek független esetek. Mód lesz arra is, hogy az országokon belül a Magyarországra történő belépés során megkülönböztethetnek területeket is – Gulyás példakánt Amerika egyes államait említette. De hogy lehet ezt ellenőrizni? Cellainformációk alapján, ha kell.

Bérfeszültséget okozhat az, hogy az iskolaőrök vidéken 220, Budapesten 230 ezer forintot kereshet az iskolaőrök? Egyáltalán nincs olyan tanár, vagy ha van, elenyésző a számuk, akik a pótlékokkal együtt ennél kevesebbet keresnek.

Közel feleannyiért vett lélegeztetőgépeket az állami kórházellátó, mint a külügy. Gulyás szerint a külügy is vett olcsóbban gépeket, és egyébként is, az akkori piac nem normális alapokon működött.

EU-s csúcs, Lánchíd

Uniós csúcs lesz a hét második felében, itt vitatják meg majd a következő, hétéves uniós költségvetést, valamint az uniós hitelfelvétel lehetőségét is. Több uniós állam jogállam kritériumokhoz kötné az uniós pénzek folyósítását, azonban Magyarország és Orbán Viktor belengette, ha így lesz, vétózhat is. Gulyás most azt mondta:

nem biztos, hogy eredményes lesz az uniós csúcs.

Antiszemita-botrány volt a héten a parlamentben, miközben Deutsch Tamás EP-képviselő felszólalt, Nunkovics Tibor állítólag antiszemita megjegyzést tett. A jobbikos politikus szerint nem, kábítószerrel kapcsolatos megjegyzéseket tett. Gulyás szerint ki fogják vizsgálni a Házban, hogy mi történt pontosan.

Szóba került a Lánchíd is. Hogyan tudja ennek az ügyét előrendíteni a kormány? Csak drukkolni tudnak, mert ez fővárosi hatáskör. De segítenek, adnak 6 milliárd forintot. Ahhoz a kormánynak törvényt kellene módosítania, hogy hatásköröket vonjanak el a fővárostól, de ezt eddig még nem tették meg – mondta.

MÁV, Volán, iskolaőrök, Kaleta-ügy

A MÁV bekebelezte a Volánbuszt. Gulyás nem hiszi, hogy ez rövidtávon spórolást eredményezne, de érdemes volt összehangolni a kettő működését – ez az indok. „Azt várjuk, hogy egy egységesen jól működő struktúra jön létre.” Lehet, hogy bővítik a járatszámot is, ha erre igény van.

Az iskolaőrség is szóba került. Kiderült, több olyan intézménybe is kerülnek őrök, pedig nem is kérték ezt. Ennek az oka az lehet, hogy a fenntartó is jelezhette ezt, nem csak az igazgató. Ha valaki mégsem szeretne iskolaőröket, vegyék fel a kapcsolatot a Belügyminisztériummal, ott megvitatják, jogos-e az a kérés, hogy valaki mégsem akar gumibotos iskolaőröket.

De szerintem egy iskola jól jár azzal, ha van ott iskolaőr – fogalmazott a miniszter. Szerinte az iskolák örülnek az őröknek.

Itt fognak iskolaőrök megjelenni:

Fel kellene oldani a külügyi bizottságban született iratokat Kaleta-ügyben? „Általánosságban támogatom az adatnyilvánosságot, de az Országgyűlés a kormány fölött áll” – mondta. Ugyanakkor szerinte a nyilvánosság minden információ birtokában van.

Gazdaságvédelmi alap, egyebek

  • Elfogyott a válságkezelésre viharos gyorsasággal félretett keret, legalábbis az a pénz, amit a kormány eredetileg beletett. Igaz, sose volt igazi alap, inkább csak annak felcímkézett zárolások. És sose volt gazdaságvédelmi, legfeljebb annyira, amennyire bármilyen, bármire elköltött forint védi a gazdaságot. Miért fogyott el a pénz innen? Egy újságírói kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, munkahelyeket kell teremteni és megőrizni, az innen átcsoportosított pénzek szinte csak ezt szolgálták.
  • Mecsetté alakítják a Hagia Szophiát. A magyar kormány ezt a döntést nem tárgyalta, de Gulyás Gergely sajnálja, hogy így történt.
  • Hagyomás, rendes iskolakezdéssel számolak szeptemberben.
  • „Nincs rendszerszintű korrupció, de van korrupciós kockázat” az ágazatban. Ezt arra válaszolva mondta Gulyás, hogy az ügyészség nyomoz a Mozaik utcai vizsgaállomáson. A vizsgáztatásban ez az ügy fennakadást okoz, az ügy miatt kieső szakembereket pótolni kell, mindenkitől elnézést kérnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon