szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rossz körülmények miatt költözniük kell a fogyatékkal élőknek, de sok időst ezekben a nagylétszámú, zsúfolt intézményekben szállásolnának el.

A magyar idősgondozásról ír szerdai cikkében a Népszava, úgy fogalmaznak, hogy az fényévekre van lemaradva az igényektől, a családok minimális segítséget kapnak az idős, netán beteg hozzátartozó ellátásához. Idézik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vonatkozó számait, miszerint a 9 millió 769 ezer magyar állampolgár közül 1 millió 823 ezren betöltötték a 65. évüket, egy nemrég közzétett összesítés szerint pedig 52 ezer kap ellátást valamilyen bentlakásos intézetben.

A férőhelyek száma pedig sokéves növekedés után tavaly csökkent – 0,9 százalékkal az ágyszám és 0,7 százalékkal az ellátottak száma –, 2019-ben 54 ezer férőhelyen látták el a segítségre szoruló idős embereket. Vagyis: nem teljes mindenütt a kihasználtság, de az ország kilenc járásában egyáltalán nincs idősotthon, Szabolcsban pedig száz százaléknál magasabb az intézmények kihasználtsága, ahogy a fővárosban és Pest megyében is hatalmas a zsúfoltság. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy friss adatok jelenleg nincsenek a szociális várólistával kapcsolatban, de tavaly decemberben 35 700 név szerepelt az idősotthonokba jelentkezők listáján.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) most arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány hiába mutatta meg, hogy a kór a nagylétszámú intézményekben drasztikus gyorsasággal terjed, sok időst pont ilyen intézményekben szállásolnának el.

Azután ugyanis, hogy megkezdődött a fogyatékosokat ellátó tömegintézmények lakóinak családotthonokba költöztetése, meghagyják nagy épületeket, vagy átalakítják azokat időseknek – írja a Népszava.

A TASZ emlékeztet, a szombathelyi Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény székhelyintézményében lévő 150 férőhelyről 72 fogyatékos embert költöztetnek ki támogatott lakhatásba, de a 78 időskorú ott marad az immár csak idősotthonként működő intézményben.

Az eset nem egyedi. Az Alapvető Jogok Biztosának jelentésében ugyanez a módszer szerepel a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény Mozsgói telephelyén is. De vajon miért lehet jó, ha jó egyáltalán az időseknek az, ami a fogyatékkal élőknek nem? A TASZ munkatársai erre azt a választ adják, hogy a fogyatékosok jogainak védelmére már van nemzetközi emberi jogi dokumentum, az idősek jogainak védelmére vonatkozó ENSZ egyezménynek azonban még csak az előkészítésénél tartanak, tehát

megtehetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is