szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fogvatartási körülmények ellen tiltakozva éhségsztrájkba kezdtek a nyírbátori idegenrendészeti fogdán tartott külföldiek. A Helsinki Bizottság szerint olyan embereket is fogva tartanak Nyírbátorban, akiknek magyar családjuk van.

A nyírbátori idegenrendészeti fogdán fogvatartott 52 külföldi többsége szerdán éhségsztrájkba kezdett – írja a Helsinki Bizottság a Facebookon. A civil szervezet szerint ők nem bűnelkövetők, hanem különböző okokból kiutasított emberek.

A bejegyzés szerint a külföldiek első számú kérése, hogy találkozni szeretnének jogvédőkkel és újságírókkal. Fogvatartási körülményeikre panaszkodva túlzsúfoltságról számolnak be, valamint sokuk számára nem is világos, hogy miért kerültek őrizetbe.

A Magyar Helsinki Bizottság arról is beszámolt, hogy számos panaszt kapott az utóbbi időben Nyírbátorból, ahol többek között magyar gyerekek külföldi szüleit tartják kitoloncolást előkészítő őrizetben.

Aggódó magyar nők és gyerekek tartanak attól, hogy házastársukat, párjukat vagy apjukat hosszasan fogják őrizetben tartani, míg végül kitoloncolják őket Európából.

Zádori Zsolttól, a Helsinki Bizottság munkatársától a hvg.hu megtudta, olyan személyekről van szó jellemzően, akiknek lejárt a tartózkodási engedélye, vagy kiutasítás alatt vannak, de említett egy olyan ügyfelüket is, aki a menekültkérelme beadása után került Nyírbátorba. Zádori azt is elmondta, nagyrészt azért kerülnek őrizetbe a fogvatartottak, mert a hatóságok attól tartanak, hogy egyébként nem lennének elérhetőek a számukra.

Idegenrendészeti őrizetben egyébként egy ember maximum 12 hónapig lehet, a menekültügyi részen pedig fél évig, így maximum másfél évig lehet fogva tartani valakit. Elviekben, ha ennyi idő alatt nem oldódik meg az ügyük, akkor szabadon kell őket engedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Női tüntetés Lukasenka ellen

Női tüntetés Lukasenka ellen