szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elcsalt választások után másfél héttel a magyar miniszterelnök katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet szorgalmazott.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Másfél hét elteltével tört meg a csend, Orbán Viktor megszólalt a fehérorosz választásokról. A magyar kormány ugyanis eddig meglehetősen hallgatag volt az augusztus 10-ei eredményről, illetve az azóta tartó, halálos áldozatot is követelő tüntetésekről.

Míg az EU több politikusa is elítélte már a napokban a tüntetők elleni brutális erőszakot, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer néhány nappal később még a keleti partnerséget féltette, majd bejelentette, hogy Magyarország a lengyel álláspontot, vagyis az elnökválasztás megismétlését és a párbeszédet támogatja. (Erről beszélt a hvg.hu-nak adott interjúban a lengyel külügyminiszter-helyettes is.)

Igaz, ekkora már az EU külügyminiszterei is hasonlóban állapodtak meg. Nyilatkozatuk szerint a fehérorosz választások nem minősíthetők sem szabadnak, sem tisztának, és szankciók előkészítésében állapodtak meg, a választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.

Orbán Viktor végül a helyzetről tartott rendkívüli uniós csúcs előtt posztolta üzenetét a Facebookon, a Magyar Távirati Irodának pedig a sajtófőnöke nyilatkozott. Havasi Bertalan azt mondta: a kormányfő a csúcs előtt tartott V4-egyeztetésen „ismét kiállt a Fehéroroszország ügyében képviselt lengyel álláspont mellett; az azt követő rendkívüli EU-csúcson pedig katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet szorgalmazott”.

A magyar miniszterelnök a közlemény szerint azt is világossá tette, hogy Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van; a Lengyelország által képviselt álláspontot a V4-partnerek mindegyike, így Magyarország is a leghatározottabban támogatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány már 2021-től sem vár annyit, mint korábban

A kormány már 2021-től sem vár annyit, mint korábban

Több újpesti focista újrafertőződött koronavírussal

Több újpesti focista újrafertőződött koronavírussal

Felfüggeszti miskolci beruházását a Lufthansa

Felfüggeszti miskolci beruházását a Lufthansa