szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, így a jövőben

15 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak majd a maszkviselési kötelezettség megsértőire.

A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban, a színházakban, a hangversenyeken és a cirkuszi előadásokon, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, a hely tulajdonosa pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

Az előterjesztés szerint a közigazgatási bírságot Budapest főjegyzője, a helyszíni bírságokat pedig a közterület-felügyelet munkatársai szabhatják ki.

A Budapesti Közlekedési Központ járatain már korábban szigorítottak: aki maszk nélkül utazik vagy rosszul hordja azt, 8 ezer forintra büntethetik.

A maszkviselés szabályait a kormányzat is szigorítja. Orbán Viktor miniszterelnök egy szombat esti interjúban közölte: ha valaki az előírt helyeken – például boltban – nem tesz fel maszkot, akkor ő és a boltos is büntetést kap. A boltost a második alkalommal figyelmeztetik is, a harmadik alkalommal pedig bezárják az üzletet.

Barabási Albert-László a járványról: Felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk

A világhírű hálózatkutató arra figyelmeztet, hogy az emelkedő esetszámok miatt komolyan kell venni a maszkviselést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félgőzzel megy majd a Wizz Air októberben

Félgőzzel megy majd a Wizz Air októberben

Tortát kapott születésnapjára Golo, a 40 éves budapesti gorilla

Tortát kapott születésnapjára Golo, a 40 éves budapesti gorilla

Csonka András is koronavírusos

Csonka András is koronavírusos