szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök exkluzív interjúja inkább a politikai PR-ról szólt, de néhány félmondata azért volt arról is, milyen konkrétumok várhatók a járványügy területén. Lesz egy új miniszter, rendőrök ellenőrzik a kórházakat, szankciók várhatók a maszk elhagyásáért.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az M1-en sugárzott interjú fő üzenete összességében az volt, hogy a második hullámban nem áll le az ország, az új „haditerv” arról erről szól. (A miniszterelnök gondolatmenetét itt olvashatja el.)

 A beszédből kihallható, nem részletezett konkrét döntések:

-          Nem akar a kormány kijárási korlátozást, újra digitális oktatást az iskolákban, azt akarja, hogy normális élet működjön Magyarországon.

-          A kórházakban és idősotthonokban látogatási tilalmat rendeltek el. Ennek betartását akár rendőrök is felügyelhetik.

-          Ha valaki a boltban nem viseli a maszkot, akkor ő is és a boltos is büntetést kap. A boltos második esetben figyelmeztetést is kap, harmadik esetben pedig bezárják az üzletet.

-          Az iskolákban, ha baj van, akkor azt ott helyben kell megoldani, mert van olyan település, ahol nem volt és lehet, hogy nem is lesz koronavírus. Központi szabály erre nem várható tehát. Amíg a halálozási számok nem emelkednek, addig fel sem merül az a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kellene - mondta Orbán. Az iskolába nem mehetnek be a szülők. Október 1-jétől minden iskolába lépő gyereknek meg fogják mérni a hőmérsékletét. Erre mindenütt lesz lehetőség – ígérte.

-          A turizmus budapesti részével van nagy baj – mondta Orbán. Majdnem 100 százalékban a külföldiekre épült, ez beszakadt. Külön segítséget kell adni az itteni taxisoknak, vendéglátóknak, szállodásoknak. Ennek mikéntjét a miniszterelnök nem részletezte.

-          A családok életszínvonalát is meg kell őrizni. Létre fognak hozni egy családügyi tárca nélküli miniszteri pozíciót, ehhez Novák Katalin Emmi-államtitkár hatáskörét fogják megnövelni, aki október 1-től lesz miniszter. (Erről egyébként maga Novák Katalin is posztolt az interjú után a Facebook-oldalán.)

-          Orbán kvázi felszólította Budapestet, hogy az állítása szerint több mint 100 milliárd forintnyi szabad keretét áldozza fel a főváros gazdasági megsegítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A mesterséges intelligencia belenéz a mikroszkópba, és megmondja, hol kell keresni a rákos sejteket

A mesterséges intelligencia belenéz a mikroszkópba, és megmondja, hol kell keresni a rákos sejteket

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága