szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormányhivatal határozata szerint csak az intenzív szakdolgozókból egy tucatot kell a Covid-ellátásra kijelölt kórházakba küldeniük.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Folyamatosan vezénylik ez az intenzív terápiás szakdolgozókat a fővárosi Uzsoki utcai kórházból a koronavírus-betegek ellátására kijelölt intézményekbe – derül ki azokból a dokumentumokból, melyeket Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztott meg a Facebook-oldalán.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem szeretik az EMMI-nél az Uzsoki Kórházat. Bár más egészségügyi intézményekből is kérnek...

Posted by Dr. Kunetz Zsombor MBA on Friday, 25 September 2020

A fővárosi kormányhivatal szeptember 24-én kelt rendelete alapján az intézménynek a Dél-Pesti Centrumkórházba 5 szakápolót, 3 intenzív szakorvost, 2 intenzív/belgyógyász rezidenst, a Szent János Kórházba pedig 4 intenzív szakápolót, 1 belgyógyász szakorvos kell küldenie. (Utóbbi helyen 1 intenzív szakápoló átvezénylését ezzel egy időben megszüntetik.) Ezen kívül az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe is adniuk kell 2 szakápolót és 2 belgyógyász szakorvost.

Kunetz szerint ugyan más egészségügyi intézményekből is kérnek segítséget Covid-betegek ellátására kijelölt intézmények, de „ritka kivéreztetésnek lehetünk tanúi az Uzsoki kapcsán”.

A kórház honlapjáról származó adatok szerint az intézménynek így 23 intenzív terápiás szakdolgozójából 9-et, a 27 intenzív terápiás orvosból pedig hármat kell átadnia. Ez azt jelenti, hogy

csak az intenzív osztályról 12 főt vezényelnek át.

„Hacsak nem találnak más osztályokról is intenzív terápiás végzettségű orvosokat, ápolókat, ami ebben az esetben, ha valóban az intenzív osztályt fogja terhelni a vezénylés, egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg az eddigi kapacitást megfelezik, műtéteket állítanak le, betegeket küldenek máshova” – tette hozzá Kunetz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtöki közleményében elismerte, hogy szerdán több kórházból is orvosokat, szakápolókat vezényelt a járványügyi hatóság az elsődlegesen kijelölt intézményekbe a növekvő számú súlyos betegek kezelésére. Ezek Budapesten jelenleg a Dél-pesti Centrum Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szent János Kórház.

A tárca szerint ez „természetesen azoktól a kórházaktól is alkalmazkodást igényel, amelyek biztosítják a plusz szakembereket, de a rendszerszintű vezénylés lényege az, hogy ezek a kórházak továbbra is el tudják látni az alapfeladataikat”.

Csütörtökön mind az operatív törzset, mind pedig az Uzsoki utcai kórházat megkérdeztük a kialakult helyzetről. Azt szerettük volna megtudni, mekkora terhet rónak az átvezénylések az Uzsokira, hány intenzív szakdolgozó maradt, és megfelelő marad-e az ellátás az intézményben. Amit válaszolnak, frissítjük cikkünket.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban