Tetszett a cikk?

Nagyon komoly strukturális reformnak ágyazott meg az orvosok jogállásáról szóló, kedden elfogadott törvény, amit becsomagoltak egy béremelésbe – mondta a hvg.hu podcastjában, a Fülkében Lantos Gabriella egészségügyi szakértő. Március elején világosan látni lehet majd, hogy valójában mekkora ellátórendszert tud fenntartani ennyi orvos.

Nagyon sokat kért a kormány az orvosi béremelésért cserébe – mondta a hvg.hu podcastjában Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, aki szerint a kétéves átvezénylés lehetőségét ki kell vetetni a jogszabályból, mert az hadiállapotokhoz vezet.

Ez az, amire a Magyar Orvosi Kamara azt mondta, nem katonák, Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt, járvány idején élet-halál kérdése az átvezénylés. Az más kérdés, hogy ez a lehetőség nem csak a járvány idejére szól.

Az interjú főbb állításai:

  • A jogszabállyal az orvosbárók veszíthetnek a legtöbbet, nekik nagyon komoly döntést kell hozniuk arról, hogy folytatják.
  • Nem világos, hogy a nőgyógyászok miért kapnak kiskaput.
  • Ha az orvosok ezentúl nem dolgozhatnak több helyen, azzal a kisebb kórházak veszíthetnek.
  • Ezeket a kis kórházakat így nem a kormány fogja bezárni, hanem az orvoshiány.
  • A krónikus osztályokat, ahol valódi gyógyítás nem folyik, azokat inkább idősotthonná lehetne alakítani.
  • Március elején már látható lesz, mekkora ellátórendszerre elég orvosunk van.
  • A kormány azért öntötte le az egész struktúraváltást a béremeléses cukormázzal, mert ha nem teszi, sosem megy át a javaslata. Innentől kezdve az átalakítás nem fog megbukni a politikán, mert szakmai kérdéssé válik.

Ez a Fülke különkiadása, szombaton, a szokott időben is jelentkezünk a Magyar Orvosi Kamara alelnökével, Lénárd Ritával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Balla Györgyi Itthon

A kormány egészségügyi reformja: a beteg kipihentebb orvossal fog találkozni, csak győzze kivárni

Nem egy-két nap eredménye lehet az orvosi béremelést is tartalmazó törvénytervezet, amelyet hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány. Az állami és a magánegészségügyet szétválasztó új rendszerben mégis rengeteg a kérdőjel és a vitatott pont, olyannyira, hogy még a Magyar Orvosi Kamara első reakciója is a tiltakozás volt. Egészségügyi szakértők elemezték a hvg.hu-nak, hogyan alakulhat át az ellátás a törvény nyomán.

Kunetz Zsombor Itthon

Kunetz Zsombor: Orbán mesterterve és az átvert orvosok

Korai volt az öröm, az orvosok számára ugyan jelentős béremelés néz ki, ám számtalan jogkörük csorbult, és a látszat ellenére ebbe semmi beleszólásuk sem volt. Ugyanakkor remek bűnbak válhat belőlük – írja véleménycikkében a szakorvos, egészségügyi elemző.

Megállította az olasz jobboldal a gendertörvényt

Megállította az olasz jobboldal a gendertörvényt

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara