szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országos tiszti főorvos szerint a járványban megfertőződöttek és elhunytak számát tekintve Magyarország a középmezőnyben van, és figyelmeztetett: mindnyájunk felelőssége a közös védekezés. Kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy Szlávik János közlése szerint a lélegeztetőgépre kerülő koronavírusos betegek 50 százalékát levehetik a gépről, és „ad absurdum” akár meg is gyógyulhatnak.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egyre inkább emelkedik a pozitív eredmények száma az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok között, az elmúlt napon 1478 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon – mondta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatójának kezdetén az országos tiszti főorvos. Müller Cecília éppen ezért a járvány terjedésének akadályozása érdekében hozott szabályok fokozott figyelemmel és fegyelemmel való betartására szólított fel.

Az elhunytak száma a fertőzöttekéhez hasonlóan emelkedő tendenciát mutat – az elmúlt napon 31 ember életét követelte a Covid–19 betegség, akik közül a legfiatalabb 49, a legidősebb pedig 94 éves volt. Müller elmondása szerint valamennyiüknek volt valamilyen alap-, krónikus vagy társbetegsége, azokra rakódott rá a koronavírus-fertőzés, amely „valamilyen mértékben hozzájárulhatott a halálukhoz”.

Az országos tiszti főorvos megismételte: az elhunytak többsége továbbra is a magas kockázatú csoportba tartozók – idősek, krónikus betegek – közül kerül ki, ezért különösen fontos a védelmük. „Mindnyájunk felelőssége a közös védekezés” – jelentette ki.

Azt is elmondta Müller, hogy hétfőig összesen 47 768 ember szervezetében mutatták ki Magyarországon a koronavírus-fertőzést, gyógyultnak pedig 14 312 főt nyilvánítottak.

A kórházban kezeltek száma is növekvő tendenciát mutat, vasárnap 1896 ilyen beteg volt, akik közül 188-an voltak lélegeztetőgépen. A szakember szerint ez utóbbi páciensek közül „számosan gyógyulóban vannak, le is kerülhetnek a gépi lélegeztetésről”. Hozzátette azt is, hogy „rendkívül sok a jó tapasztalat, nagyon sok tudás gyülemlett fel az ellátórendszerben, a második hullám folyamán ugyanis számos olyan lehetőségünk van, ami tavasszal még nem állt rendelkezésre, vagy nem tudtunk teljeskörűen bevetni”. A legjobb védekezés szerinte mégis az, ha el sem kapjuk a fertőzést.

Arról is beszélt Müller, hogy a pozitív esetek és a halálozások száma világszerte emelkedőben van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira hivatkozva azt mondta: Magyarország európai kitekintésben mindkét adat szempontjából a középmezőnyben van. Később az RTL Klub kérdésére pontosított is:

az Európai Unió 27 tagállama közül a fertőzöttek számát tekintve a 17., az elhunytakét figyelembe véve pedig a 14. helyen van Magyarország az 1 millió lakosra vetített számokat nézve.

Megjegyezte erről, hogy az adatok nehezen összehasonlíthatók, mivel minden ország máshogyan gyűjti őket. Majd megköszönte a munkát az egészségügyi ellátóknak, mert szerinte

sikeresnek mondható az ellátás.

Az influenzáról szólva azt mondta az országos tiszti főorvos, hogy nagyjából azonos azoknak a köre, akiket az influenza-, illetve a koronavírus leginkább veszélyeztet. Ezért fontos, hogy ha az utóbbi ellen még nem lehet, legalább az előbbi ellen védekezzenek a térítésmentesen felvehető védőoltással. Különösen azoknak javasolta ezt Müller, akik a munkájuk miatt még nagyobb kockázatnak vannak kitéve: az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozóknak.

Beszélt arról is a szakember, hogy jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában van rendkívüli szünet koronavírus-fertőzés miatt az operatív törzs döntése értelmében. 117 osztály, valamint 15 teljes iskola diákjai digitális munkarendre álltak át.

Az újonnan bevizsgált antigénalapú – az aktuális fertőzöttséget kimutató – gyorstesztekről is beszélt az országos tisztifőorvos. Azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma jó egyezést talált ezek, valamint az eddigi legmegbízhatóbb diagnosztikai eszközök, a PCR-tesztek eredményei között. Ezért mostantól, amennyiben valaki gyanús, és az állapota kórházi kezelést tesz szükségessé, gyorsteszttel fogják leszűrni.

Így már a mentőben letesztelhetik, és mire beér a kórházba, már tudni fogják, ha pozitív. Így gyorsabban megkezdődhet az ellátása, egyből a Covid-részlegre kerülhet.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón bejelentette, hogy bár változtak az Ausztriába való beutazás szabályai, az új intézkedések a magyar állampolgárokra nem vonatkoznak. Mindenesetre arra kérte a külföldre készülőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak a különféle beutazási előírásokról.

Arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában 55 ember ellen intézkedtek amiatt, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkjukat valamely tömegközlekedési eszközön. Szeptember 21., azaz mióta ezt a kormány előírta, összesen 543 embert figyelmeztettek vagy jelentettek fel ugyanezen okból.

Üzletekben, közintézményekben a hétvégén 47 embert figyelmeztettek és 7 ellen tettek szabálysértés miatt feljelentést a maszkviselés szabályainak megsértése miatt.

Vendéglátóhelyeket négy esetben figyelmeztettek vagy tettek ellenük feljelentést, mert megszegték a 23 órai zárórára vonatkozó előírást.

A hétvége folyamán összesen 23 926 alkalommal ellenőrizték a rendőrök a hatósági házi karantén szabályainak betartását.

Kérdések

A Dunántúli Napló arról érdeklődött az operatív törzstől, hogy kell-e a diákoknak maszkot viselniük az iskolákban. A tiszti főorvos azt válaszolta: nem, mert a gyerekektől nem elvárható, hogy helyesen hordják a védőeszközt 6-8 órán keresztül. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az osztályok, óvodai csoportok közötti távolságtartás betartására.

A Hajdú-bihari Napló azt kérdezte, hogy a maszkot ajánlott-e szabad levegőn is hordani. Müller Cecília a veszélyeztetett csoportokba tartozók számára szabad téren is javasolja a maszkviselést, mert számos olyan hely van (például a piacok), ahol nehezen tartható a 1,5 méteres távolság.

A Somogyi Hírlap arra volt kíváncsi, hogy a koronavírus-fertőzésből kigyógyult idősek mennyi idő után kaphatják meg az influenza elleni védőoltást. Müller elmondta, hogy az olthatóságról mindig az oltást beadó orvos dönt, de alapesetben, ha valaki meggyógyult a fertőzésből, 3 napja tünetmentes, és eltelt 10 nap a tünetek kezdete óta, akkor gyógyultnak nyilvánítható, így felveheti a védőoltást.

Azt is megkérdezték az operatív törzstől, hogy az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók, ha elkapták a koronavírus-fertőzést, mennyi idő után térhetnek vissza dolgozni. Náluk az országos tiszti főorvos szerint tovább tart a gyógyultnak nyilvánítás folyamata. Ha valaki enyhén volt beteg, akkor jellemzően a 10. napra már munkaképes, de addig nem mehet vissza a munkahelyére, amíg nem ad két negatív mintát. Amennyiben valakinél az első minta negatív, a következő viszont pozitív, ám teljesen tünetmentes, akkor 21. napon válik keresőképessé.

A halottak napi temetőlátogatásról szólva Müller arról beszélt: az egy háztartásban lakók mehetnek együtt, ám, ha nem velük élő családtagjaikkal találkoznak, kerüljék velük a fizikai kontaktust. Emellett távolságtartást, maszkviselést, kézfertőtlenítő használatát javasolta a szakember.

Az Infostart arról kérdezte a tiszti főorvost, hogy mekkora a felgyógyulási arány azok körében, akik lélegeztetőgépre kerülnek. Müller azt válaszolta, hogy a Szent László kórházban

Szlávik János infektológus főorvos tájékoztatása szerint a lélegeztetettek fele túlél, és „ad absurdum” akár meg is gyógyulhat. „Ez nemzetközileg is nagyon elismert arány”

– fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Az elvégzett PCR-mintavételek száma Magyarországon továbbra is stagnál, de a hvg.hu információi szerint már több olyan módszert is élesben alkalmaznak, amivel a hatóságok növelhetik a szűrési kapacitást. Ehhez nemcsak új fejlesztésű PCR-teszteket, hanem olyan antigén alapú gyorsteszteket is használnak majd, melyek nem megfelelő alkalmazása veszélyeket is rejthet magában.

Kiderült, milyen lesz az új Bubi-bringa

Kiderült, milyen lesz az új Bubi-bringa

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon