szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szabályokról.

  • Néhány kivételtől eltekintve tilos az utcán lenni este 8 és hajnali 5 között. Hogyan igazolhatom, hogy dolgom volt?

Attól függ, hogy mi dolga volt. Legálisan lehetnek kint azok, akik kutyát sétáltatnak (de csak a lakóhely 500 méteres körzetén belül), vagy munka miatt kell kimozdulniuk, ide értve az oda- és hazautat. Utóbbit igazolni kell egy hivatalos dokumentummal (amit innen is letölthet), amelyben a munkaadó kijelenti, hogy szükség volt a kijárási tilalom megszegésére. El lehet menni gyógyszertárba is (azoknak nem kell bezárniuk este 7-kor), kérdés, hogy ennek indokoltságát hogyan ellenőrzi a rendőr. A hivatásos sportolók is mentességet kaptak, ha edzésre vagy meccsre kell menniük.

  • De mi történik akkor, ha 19.55-re megérkezem a ház elé, de 45 percig keresek parkolóhelyet, és csak két háztömbbel arrébb tudtam megállni?

A kedd éjjel kihirdetett rendelet erre nem ad iránymutatást, erről megkérdeztük a rendőrséget. Az is kérdés, mi történik azzal, aki olyan albérletbe megy haza este 8 után, ahová nincs bejelentve. Erre is kértünk rendőrségi iránymutatást. A fő szabály az, mindenki érjen haza 8-ig, és akkor nincs gond.

  • És ha idős, beteg hozzátartozómat ápolom késő estig, s csak utána indulok haza?

Ez elég nyomós érvnek tűnik, a tavaszi kijárási korlátozások alatt erre hivatkozva lehetett közlekedni. Ezt most nem részletezi a rendelet, erről is a rendőrségtől kértünk iránymutatást, de életszerűtlen, hogy minden sarkon álljon egy rendőr, szóval akár gond nélkül is haza lehet jutni.

  • Az sem világos, hol kell maszkot húznom az utcán.

A döntés a polgármesterek kezében van, Budapesten a rendelet életbe lépése után elég nagy volt összevisszaság, volt olyan pillanat, mikor úgy tűnt, az út egyik oldalán kötelező lesz a maszk, a másikon pedig nem (mert eltérő kerültetekhez tartoztak), csütörtökre azonban szinte mindenhol kötelezővé tették a köztéri maszkviselést. (A választ cikkünk megjelenése után egy nappal, csütörtök este frissítettük.) A Főváros kevés területről dönthet, de tudomásunk szerint a Margit-sziget egyes részein előírhatják a maszkviselést.

  • Honnan tudja a rendőr, hogy melyik kerületben mi a szabály?

Vagy kapnak egy részletes szabálylistát, vagy ezt a részt rábízzák a kerületi közterület-felügyelőkre, akik biztosan tisztában vannak az előírásokkal.

  • Mekkora büntetést kapok, ha megszegem a szabályokat?

Korábban, még az éjféltől elrendelt kijárási tilalom idején, a rendőrök átlagosan 20 ezer forintos büntetéseket osztottak ki, ezzel lehet kalkulálni. A rendelet szerint a helyszíni bírság 5 ezer forinttól 150 ezer forintig, ismételt szabálysértés esetén 200 ezer forintig terjedhet.

  • Általában a boltok előtt kell majd sorba állnom, ha sokan vannak bent?

A boltok maguk döntehetik el, akarnak-e létszámkorlátot, a nagyobb láncoknál ilyenről eddig nem hallottunk. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint biztos, hogy az üzletekben az esti órákban nagyobb lesz a zsúfoltság. Arra nincs általános recept, hogy ezt ki hogyan kezeli. Van, aki aki kevesebb bevásárlókosarat tesz majd ki, más pedig számolja az üzletbe belépőket. Sok kisboltnál, trafiknál már most is kiírták, hogy csak egy vagy két ember lehet egyszerre az üzletben. Miután az üzleteknek be kell zárniuk este hétkor, 8 után, a munkából hazafelé sem lehet beugrani vásárolni.

  • Az edzőterem bezárt. Ha novemberben mégis kedvem lenne sportolni, hova mehetek?

Sportpályára például lehet, ott az sem baj, ha többen vannak. Futni, biciklizni, gyalogolni lehet, focizni - vagy bármilyen más csapatsport - tilos. Vannak a köztéri "kondigépek", azokat is lehet használni. Az uszoda is kizárt, kivéve a profi sportolóknak. Ami fontos, este 8-ig az edzésről is haza kell érni.

  • Színházjegyem volt november 20-ra. A pénzt buktam?

Nem, a jegy árát visszakapja (kivéve, ha a színház támogatása érdekében lemond erről), de nem azonnal. Ez ugyanolyan lesz, mint tavasszal. Ahogy étterembe, cukrászdába sem tud beülni, csak addig lehet bent, míg átveszi a megrendelt ételt. Egy jó wellness hétvégének is annyi - 30 napra biztosan -, szállodában csak üzleti, gazdasági vagy okatási célból lehet lenni, de a rendelet alapján a wellness részleg nem lesz nyitva.

Például reggel 5 és este 8 között bárhol szabadon mozoghat, azonban 8-ra haza kell érni a lakóhelyre, tartózkodási helyre vagy szállásra. Nyilván nem történik semmi, ha valaki nem otthon alszik, ahogy bajosan tudja ellenőrizni a rendőrség, hogy egy családi buliba több mint 10 embert hív meg. Ez lényegében az "önkéntes szabálykövetésre" van bízva.

A részletes szabályokat itt találja:

Itt a kormányrendelet: Éjféltől jön a kijárási tilalom, néhol közterületen is kötelező maszk, a gyógyszertárak és benzinkutak nem zárnak 19 órakor

Miután kedden a Parlament elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt (amivel a kormányt felhatalmazta rendeleti kormányzásra 90 napra), a kormány 30 napra szigorú korlátozásokat vezetett be, amelyek szerda 0 órától életbe is lépnek. A rendelet értelmében: Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal