szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Munkavégzés miatt lehet mentesülni az este 8-tól reggel 5-ig tartó kijárási tilalom alól, azonban ezt igazolni kell. Minden szabály egy helyen.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miután kedden a Parlament elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt (amivel a kormányt felhatalmazta rendeleti kormányzásra 90 napra), a kormány 30 napra szigorú korlátozásokat vezetett be, amelyek szerda 0 órától életbe is lépnek.

A rendelet értelmében:

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

Íme a kivételek, amire hivatkozva kint lehet lenni este 8 és hajnal öt között:

 • egészségkárodással, életveszéllyel fenyegető helyzet,
 • munkavégzés (ideértve az oda és hazautat),
 • és kutyasétáltatás miatt kint lehet lenni az utcán, de utóbbi esetben a lakhely/szálláshely 500 méteres körzetében kell maradni. A kutyafuttatók bezárásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Mentességet kaptak a profi sportolók is, ha meccsük vagy edzésük van. A munkát, illetve a sportot okirattal kell igazolni.

Az M1-nek adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul bejelentette, közterületen is kötelező lesz a maszkhasználat. A rendeletből kiderült, a 10 000 főnél nagyobb település "egyes közterületein" tette kötelezővé ezt a kormány azzal, hogy a területeket a polgármestereknek kell kijelölniük. Ez egy plusz szabály, továbbra is kell maszkot hordani ott, ahol eddig is elő volt írva (például üzletben, tömegközlekedési eszközön).

Orbán: jelenleg 50 százalék az esélye, hogy kitart az egészségügy

"Ha így mennek tovább a dolgok, akkor ötven százalék esélye van annak, hogy a kórházakban el tudjuk látni a betegeket. Nem lehetett tovább várni a döntéseket most kellett meghozni" - mondta a miniszterelnök az M1-en.

Sportoláskor, parkban, zöldterületen nem kötelező viselni.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Indokolt esetben a középiskolások bejárhatnak

A középiskolákban a 9. osztálytól átállnak digitális oktatásra, a kollégiumok az igazgatók döntése szerint működnek, bár Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár kedden arról beszélt, a diákoknak szombatig ki kell költözniük, csak egyedi méltányossággal maradhatnak. Kásler Miklós miniszter a rendelet megjelenése előtt közölte az igazgatókkal, hogy a rendelet visszavonásáig nem rendezhetnek szalagavatókat, az őszi érettségit megtartják.

A tavaszhoz képest változás, hogy szükség esetén a középiskolákban lehet tartani egyéni vagy kiscsoportos konzultációkat, és a pedagógusok az iskolából is dolgozhatnak, ha szükséges.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak (a hőmérsékletmérés például továbbra is kötelező),

a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg.

Az kérdés, mennyire kapnak szabad kezet az igazgatók, például az általános iskolában tanító krónikus beteg vagy más okból veszélyeztetett tanárok taníthatnak-e az igazgató döntése alapján otthonról.

Az egyetemek, főiskolák is digitális oktatásra állnak át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.

Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy a kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit hetente tesztelni kell, új elemként ezt kiterjesztették a szociális intézményben dolgozókra is.

Tilos, tilos, tilos

Tilos a gyülekezés, nem lehet rendezvényeket sem tartani, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. Be kell zárni a mozikat, színházakat, cirkuszt, az edzőtermeket, fedett uszodákat, jégpályákat (a versenyszerűen sportolók használhatják az utóbbi hármat), fürdőket, állatkerteket, vadasparkokat, kaland- és vidámparkokat és a játszóházakat, múzeumokat, könyvtárakat.

Egyénileg lehet szabadtéren sportolni, a sportpályákon is (a rendelet szerint különösen a futás, gyaloglás, kerékpározás megengedett), viszont amatőr szinten tilos focizni, jégkorongozni, kézilabdázni, kosarazni vagy röplabdázni (vagyis bármilyen csapatsportot végezni).

Magán és családi rendezvényen 10 ember lehet, az esküvőre a házasulandókon kívül a tanúk és a szűk család mehet, lakodalmat nem tarthatnak. Temetésen legfeljebb 50 ember vehet részt. Vallási szertartást lehet tartani, de a kormány kéri, tartsák be az általános szabályokat ott is.

Az étteremben csak annyi ideig lehet vendég, míg átveszi az ételt. A kormány könnyített az éttermi és napi fogyasztási cikkekre vonatkozó házhozszállítási szabályokon, így abba a taxisok is beszállhatnak. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból lehet megszállni.

Szigorúak a büntetések

A rendelet által felsorolt intézkedések betartását a rendőrség mellett a honvédség is ellenőrizni fogja, egyes esetekben 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak, de akár egy évre be is zárathatják a helyet. Ezt egyébként, ha többször ellenőriznek – akár ugyanaznap - és ugyancsak szabályt sért a vállalkozás, akkor többször is büntethetik. Kivétel ez alól, ha az üzemeltető felszólította távozásra a maszkszabályt be nem tartó személyt, ha pedig ez nem volt elég, akkor ő hívta a rendőröket. A kiszabott bírság ellen nem lehet fellebbezni, 15 napon belül ki kell fizetni.

A szabálysértőnek legalább 5 ezer forintjába fog kerülni a figyelmetlensége, de súlyosabb esetben akár félmillió forintos bírságot is kiszabhatnak rá. Ha a helyszínen akarja rendezni az ügyet, akkor az 5-150 ezer forintjába fog kerülni, ha többszörösen visszaeső, akkor akár 200 ezer forintjába is.

Itt vannak az adókedvezményre vonatkozó szabályok:

A Kormány a koronavírus világjárvány egészségügyi és nemzetgazdasági hatásainak egyidejű kezelése, az emberi életek védelme és a munkahelyek megőrzése érdekében egyetért adókedvezmények biztosításával, a szálláshely-szolgáltatók foglalásaik kieséséből származó költségeinek megtérítésével és bértámogatások nyújtásával – ezzel a bevezetővel kezdődik a gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló rész a közlönyben.

Első lépésként több adókedvezményt kapnak többek közt a vendéglátó cégek, a mozik, az előadó művészek, sportegyesületek és múzeumok, nekik november hónapra nem kell szochót, illetve szakképzési hozzájárulást fizetniük a dolgozóik után. Ezen felül arról is döntött a kormány, hogy novemberben a kisadózó cégeknek adókötelezettségük megállapításánál a fizetéseket és egyéb személyi jellegű kifizetéseket nem kell beleszámolniuk a kisvállalati adóalapjukba. Ez viszont csak akkor érvényes, ha az alább felsoroltak között van a főtevékenységük, és az elmúlt félévben a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka ilyen tevékenységből származott a kisvállalkozásnak.

A cégek listája:

 • Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
 • Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
 • Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
 • Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,
 • Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,
 • Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,
 • Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,
 • Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,
 • Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,
 • Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,
 • Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 9104) tevékenységet,
 • Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,
 • Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),
 • Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,
 • Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,
 • Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,
 • Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet, vagy
 • M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329) végző vállalkozás.

Az nem meglepő, hogy a támogatásnak most is az a feltétele, hogy a cég továbbra is fizesse a dolgozók fizetését és ne bocsásson el senkit.

A felsorolt cégek számára bértámogatás is nyújtható, mégpedig 50 százalékos, amennyiben a szokásos feltételeket teljesíti: nem rúgja ki a támogatásban részesülő személyt és kifizeti a bérét – ez utóbbi azért is fontos, mert a támogatást csak utólag utalják, tehát a vállalkozásoknak meg kell előlegezniük az összeget.

Az igényeket a kormányhivatalokhoz kell benyújtani, amely csak novemberre vonatkozhat, illetve az is ígérik, hogy 8 napon belül elbírálják a kérvényt.

A közlöny megerősíti azt a korábban beharangozott hírt, miszerint a szálláshelyek visszakapják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba november 8-ig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80 százalékát, ha a foglalások a következő 30 napos időszakra vonatkoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért