Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jó irányba mutatnak az eddigi lépések, ám továbbiakra is szükség van, ha az állam meg akar menteni cégeket és munkahelyeket a vendéglátó- és szállodaiparban. A kiskereskedelemben annak örülnek, hogy most mindenkire egységesen vonatkoznak az előírások. Összeszedtük az érdekvédelmi szövetségek első reakcióit az éjjel megjelenő új szabályokra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A most bejelentett döntések egy része tud valódi segítséget jelenteni, ám ezeket ki kellene egészíteni egyéb támogatási formákkal is – jelentette ki megkeresésünkre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője, a Continental Group ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a hétfői bejelentés után egyből levelet írtak Orbán Viktornak, hogy a szállodaipari dolgozók is megkaphassák a vendéglátóiparnak nyújtott 50 százalékos bértámogatást, és örömmel konstatálták, hogy ma reggel Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója arról beszélt, hogy aki szerepel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatbázisában (NTAK) az élhet ezzel a támogatási formával.

Később azonban a Kormányzati Tájékoztatási Központ pontosította a nyilatkozatot, amelyből így kikerült a szállodaipari dolgozók bértámogatása.

„Nem örülünk” – kommentálta a néhány órán belüli változást Flesch, aki szerint márpedig erre a támogatási formára mindenképpen szüksége lenne a turizmusnak, hiszen ha lenne bértámogatás, akkor sem lehetne minden céget megmenteni.

A szállodákon és kocsmákon aligha segít a kormány mentőöve, az éttermeken talán

Felemásra sikerült a kormány szálloda- és vendéglátóiparra bejelentett első mentőcsomagja - véli Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, amely persze azért még látni szeretné a részletes szabályozást, illetve további kedvezményekért is harcolna. A kocsmák viszont nem optimisták, szerintük nulla bevétel mellett semmit sem ér a vendéglátósoknak adott az állami támogatás.

Mindemellett továbbra is hangsúlyozta, hogy szeretnék elérni, hogy a kormány hosszabb távra tervezzen, például fél évre előre, amivel a jelenlegi rendkívül gyorsan változó időszakban valamiféle kiszámíthatóságot nyújthatna a cégeknek.

Az éttermeknek nyújtott támogatással kapcsolatban azt mondta, hogy bár a bértámogatás komoly segítség, nem szabad elfelejteni, hogy sokszor csak minimálbért kapnak a felszolgálók, a többi pénz a szervizdíjból jön be, ami most teljesen el fog maradni. „Nagyon nehéz mindenki igazát megtalálni” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Flesch Tamás.

A vendéglátóiparral kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy mindenképpen szerették volna elérni, hogy az átmeneti időszakban a kiszállítás áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentsék. Erre még nem kaptak választ, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez „nehéz ügy”, mivel az államigazgatás nincs ilyen rendeletalkotási gyorsaságra felkészülve, de mindenképpen remélik, hogy javaslataikat rövid időn belül figyelembe veszik. Ez ugyanis mind a szállodaiparnak, mind a vendéglátóiparnak alapvető érdeke.

Nincs kérdés a kiskereskedelemben

Járványhelyzetben nincs olyan, nekünk mi tetszik, mi nem. A kihirdetett döntéseket végre kell hajtani

– mondta a hvg.hu érdeklődésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte a mostani helyzet annyiból mindenképpen jobb, mint tavasszal, hogy egységes a szabályozás, azaz mindenkire egységesen vonatkozik, így a cégeknek „nem kell azon törniük a fejüket”, hogy őt éppen hogyan érintik a friss változások.

Amikor a döntés várható hatásáról kérdeztük, azt válaszolta, hogy a pénzügyi hatást most még nem lehet felmérni, így azt sem, hogy a kormányzati támogatások mennyit segíthetnek. Az viszont biztos szerinte, hogy az üzletekben az esti órákban nagyobb lesz a zsúfoltság. Hogy ezt ki hogyan fogja kezelni, arra nincs általános recept – mondta, hozzátéve, hogy van, aki kevesebb bevásárlókosarat tesz majd ki, más pedig számolja az üzletbe belépőket. Megemlítette azt is, hogy a kis boltokban már most is sok helyen kiírják, hogy csak egy vagy két ember lehet egyszerre az üzletben, így nagy változást ezen a területen sem vár.

Szerinte éppen ezért „változtatni sincs mit” a mostani szabályozáson, annak eldöntését továbbra is a járványügyi szakemberekre bízza. A büntetések mértékére vonatkozó kérdésünkre úgy reagált, hogy a hatósági ellenőrzés azért van, hogy legyen visszatartó ereje, és a rendőrség az eddigi tapasztalataik szerint mérlegelte a szabálysértések súlyát a döntéseiben.

A rendelet által felsorolt intézkedések betartását a rendőrség mellett a honvédség is ellenőrizni fogja, egyes esetekben 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak, de akár egy évre be is zárathatják a helyet. Ezt egyébként, ha többször ellenőriznek – akár ugyanaznap – és ugyancsak szabályt sért a vállalkozás, akkor többször is büntethetik. Kivétel ez alól, ha az üzemeltető felszólította távozásra a maszkszabályt be nem tartó személyt, ha pedig ez nem volt elég, akkor ő hívta a rendőröket. A kiszabott bírság ellen nem lehet fellebbezni, 15 napon belül ki kell fizetni.

Mint mondta, a kormánnyal napi kapcsolatban vannak, „mi folyamatosan adunk jelzést a tapasztalatokról, és sok mindent figyelembe is vettek, például azt a kérésünket, hogy ne büntessenek, ha egy üzlet minden tőle elvárhatót megtesz, hogy a vásárló viselje a maszkot”.

Itt a kormányrendelet: Éjféltől jön a kijárási tilalom, néhol közterületen is kötelező maszk, a gyógyszertárak és benzinkutak nem zárnak 19 órakor

Miután kedden a Parlament elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt (amivel a kormányt felhatalmazta rendeleti kormányzásra 90 napra), a kormány 30 napra szigorú korlátozásokat vezetett be, amelyek szerda 0 órától életbe is lépnek. A rendelet értelmében: Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra

Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője