szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fehér Petra ellen pályázati pénzek felhasználása miatt indult nyomozás.

A fideszes Boldog István választókörzetében, a Területi Operatív Programok (TOP) pályázati pénzeinek felhasználása miatt indult nyomozás, ebben az ügyben gyanúsított a most Törökszentmiklóson betöltött posztjáról lemondott Fehér. Lemondását az utolsó pillanatra hagyta, hiszen a jövő hét elején az a törvények szerint is elveszítette volna a mandátumát.

A törökszentmiklósi képviselőnő bejelentését a város polgármesterének küldte meg, Markót Imre a közösségi oldalon tette közzé a helyiek tájékoztatására. A Magyar Hang azt is megtudta, hogy a nyomozásban már 11 gyanúsított van, négyen közülük választott tisztséget töltenek be.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a TOP közbeszerzéseivel kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy azokat irányítottan, meghatározott cégeket előnyben részesítve bírálták el. A Központi Nyomozó Ügyészség több hónapja vizsgálja, hogy valóban befolyásolhatták-e a döntéseket azok a személyek, köztük Boldog István parlamenti képviselő, illetve az ő közvetlen munkatársa, Fehér Petra, valamint mellettük más személyek, akiket még a nyomozás elején le is tartóztattak.

A térség parlamenti képviselőjét is elővette az ügyészség, Boldog István mentelmi jogát az üggyel összefüggésben, áprilisban felfüggesztették. Boldog a cselekményekben oly módon vett részt a nyomozás akkori állása szerint, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

Májusban ki is hallgatták az ügyben Boldogot, vesztegetés, illetve versenyjog korlátozása is felmerült, de mindkét esetben „csupán” felbujtóként gyanúsítják.

A korábban megyei alelnöki posztot is betöltő, jelenleg pedig a megyei közgyűlésben tag és a mostanáig törökszentmiklósi testületben is képviselő Fehér Petrát, négy másik személlyel együtt még tavaly ősszel letartóztatták, négy hónap után Fehér kényszerintézkedését bűnügyi felügyeletre enyhítették. Korábban a képviselőnőt Boldog István bízta meg azzal, hogy koordinálja a TOP pályázatokat a megyében. A képviselőnőt tavaly ősszel gyanúsította meg azzal az ügyészség, hogy bűncselekmények elkövetésében vehetett részt.

Ha most nem mondott volna le a képviselőnő, akkor a mandátumot hivatalból is elvették volna tőle november 24-én, mivel az Önkormányzati Törvény rendelkezik arról, ha valaki egy éven át nem végzi el a munkáját, akkor megfosztják posztjától.

A Boldog-ügyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő robbantotta tavaly október elején, azt állítva: többektől úgy hallotta, hogy a fideszes politikus lényegében megzsarolta választókerülete polgármestereit, hogy csak akkor kaphatnak uniós támogatást, ha hajlandók az általa preferált cégeknek juttatni a munkákat. Hadházy már akkor úgy tudta, a büntetőügyben Boldog is érintett lehet, az ügyészség viszont csak a nyomozás tényét erősítette meg, azt viszont nem árulta el, hogy önkormányzati vagy parlamenti képviselő érintettsége felmerült-e. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony