szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A járvány egy egyébként is megroppant magyar egészségügyet ért el, nem bírja az ellátórendszer – írta Lovas András orvos az Átlátszónak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A magyar egészségügyet sújtó rendszerszintű hibákról, illetve az ezek miatt a koronavírus-járvány alatt előállt válságos állapotokról ír Lovas András, a Szegedi Tudományegyetem volt aneszteziológus és intenzív terápiás adjunktusa, jelenleg is Covid–19 betegellátásban dolgozó orvos az Átlátszónak. Lovas szerint az orvosok nem tudják megadni a betegeknek azt az ellátást, amely elvárható lenne. Mint fogalmaz:

Mindig voltak nehéz pillanatok, elvesztett életek az elmúlt 15 éves intenzív terápiás munkám során, de a maihoz hasonló helyzettel még sosem találkoztam, mely az eddigi szakmai lelkesedésem mellett immáron engem is megtört.

2019-ben Magyarországon közel 130 ezren hunytak el, napi átlagban ez 356 fő – írja az orvos. A jelenleg látható, napi 100 körüli Covid–19 halálozás így azt jelenti, hogy mostanra ez a megbetegedés vált a vezető halálokká hazánkban. Történt ez annak ellenére, hogy a koronavírus bár fertőző, de megelőzhető megbetegedés. Hozzáteszi:

A vírusjárvány egy egyébként is megroppant magyar egészségügyet ért el, mely már 2019-ben sem látta el megfelelően feladatait, hiszen nem biztosította mindenki számára az egyenlő minőségű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

Lovas szerint pontosan kiszámíthatóvá vált a koronavírus terjedése, az orvosok számára már szeptember legelején egyértelművé vált, hogy komoly megszorító intézkedések nélkül előáll a mostani állapot. Erről tájékoztatták a döntéshozókat, megoldási javaslatokat is megfogalmaztak, de ezeket nem fogadták be. Többek között nem fejlesztették kellőképpen a szűrési kapacitást sem – részletezi –, mely alapvető pontja lehetett volna a megelőzésnek. Utóbbi hiánya miatt pedig kontroll nélkül terjedhet a járvány. Ennek megfelelően pontos kontaktkutatásra sincs lehetőség.

2019-ben 1000 intenzíves ágyon folyt ellátás. Ez – a szakdolgozói létszámot figyelembe véve – további, maximum ezer ággyal bővíthető az orvos szerint. Az eredeti, 1000 ágy 60-70 százaléka már eleve foglalt volt és ez most sincs másképpen, hiszen, mint fogalmaz:

A kritikus állapotokat okozó súlyosabb megbetegedéseket, úgy mint a szívinfarktust, a traumás sérüléseket, az agyvérzést vagy éppen a szepszist nem érdeklik, hogy lezárások vannak.

Ezek a betegek most is megjelennek az ellátórendszerben, csak éppen kapacitás nincsen a megfelelő minőségű ellátásukra a koronavírus miatt. Sok helyen a Covid–19 ellátásra megnyitott ágyakat a nem koronavírus fertőzésben szenvedők intenzív ellátására szánt ágyaiból csoportosították át a szakdolgozói létszámhiány miatt. Azt is írja, az orvosok azt sem tudják, hogy egy adott pillanatban melyik intézményben hány kritikus állapotú betegnek áll rendelkezésre szabad ágy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátor közelében

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátor közelében

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája