szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több európai ország tiltja le az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket, miután a szigetországban egy fertőzőbb koronavírus-törzs terjed, amit nem tudnak egyelőre kontroll alatt tartani.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A legfrissebb hírek szerint már Hollandia, Belgium, Olaszország, Bulgária, Írország, Franciaország, Ausztria és Németország sem fogad repülőgépeket az Egyesült Királyságból. A BBC beszámolója szerint az egyes országok eltérő hosszúságú tilalmat vezettek be.

A szigorítások az követően kezdődtek, hogy a WHO felszólította az európai országokat a járvány terjedése elleni intézkedésekre. Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint a fertőzőbb vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában - eddig kilenc esetben -, továbbá Hollandiában és Ausztráliában is - mindegyikben egy-egy betegnél regisztrálták. Időközben Olaszországban is találtak egy új típusú vírustörzssel fertőzöttet.

Az angliai egészségügyi tisztviselők szerint nincs egyelőre bizonyíték arra, hogy az új változat halálosabb lenne, vagy másképp reagálna az oltásokra, de bebizonyosodott, hogy akár 70 százalékkal is fertőzőbb lehet.

A magyar hatóságok egyelőre nem korlátozták a repülőforgalmat, még két járat várható vasárnap a szigetországból: egy Wizz Air járat és egy Ryanair gép. Azt érdemes megemlíteni, ha nem munka miatt érkezik valaki Magyarországra az Egyesült Királyságból, vagy nem ott dolgozik, akkor egyébként is 10 napos karantén kötelezettsége van. Megkerestük az operatív törzset és a Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy terveznek-e változtatást, de egyelőre nem reagáltak.

Hollandia a legfrissebb hírek szerint legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára - vasárnap éjféltől kezdődően - vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban. Franciaországban 48 órás tilalom lépett életbe, Ausztria és Olaszország szintén bejelentette, hogy nem engedi brit repülők leszállását légikikötőiben, ám a tilalom kezdetének időpontja még nem ismert.

Izrael is szigorított az EU-s országokon kívül és kötelező karantén-szállodákba kerülnek már vasárnaptól az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek, külföldiek pedig be sem léphetnek Izraelbe a koronavírus szigetországban terjedő új törzse miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!