szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az országos tiszti főorvos más részleteket is elárult az oltásról: fél óra kell majd a beadáshoz, a várandós nőknek pedig nem ajánlja a vakcinát. A teljes védettség a második oltás utáni hetedik napra alakul ki.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Készülünk a vakcina fogadására az ünnepek alatt is – mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki szerint országszerte 25 helyen fogják az oltásokat beadni. Az első adag Pfizer-vakcina 26-án fog érkezni, 10 ezer vakcina, a tiszti főorvos szerint "egy jelképes adag". Első körben az egészségügyi dolgozóknak biztosítják az oltás lehetőségét.

Arról is beszélt, hogy miként zajlik majd az oltás: a jelentkezőnek az oltás beadása előtt ki kell majd töltenie egy kérdőívet, hogy kiderüljön például, nincs-e esetleg allergiája valamelyik összetevőre. Ezután beleegyező nyilatkozatot kell tennie, utána kapja meg az oltást – izomba, jellemzően a deltaizomba –, majd 20 perces megfigyelésre még ott kell maradnia, ha esetleg komplikációk lépnének fel. Az egész összesen fél órát fog igénybe venni – mondta Müller Cecília, aki szerint figyelni kell utána a tüneteinket is.

Mindenki, akit beoltottak kapni fog egy oltási kártyát, amiről kiderül, mikor, milyen oltást kapott, és mikor kell jelentkeznie a második oltásért. A tiszti főorvos azt mondta, hogy az injekció beadásának helyén kis bőrpírra, esetleg nyirokcsomó-duzzanatra lehet számítani, és azt javasolta, hogy mindenki pihenjen utána egy keveset. Jelezte, hogy

Nem ajánlják az oltást a várandósoknak, illetve azoknak, akik gyereket szeretnének, akik pedig megkapták az oltást, de gyereket terveznek, azok még várjanak a gyerekvállalással 2-3 hónapot.

Tesztre jelentkezhetnek a tanárok a második félév előtt

A pedagógusokat arról tájékoztatta, hogy december 30-ig jelentkezhetnek koronavírusteszt-mintavételre, ha szeretnék magukat letesztelni a következő félév előtt. Egy online felületen lehet jelentkezni, a mintavételek január 1-2-án lesznek.

Kicsit más lesz, mint máskor – mondta a karácsonyról, aminek az üzenete szerinte "Bennünk fogalmazódik meg. A külső körülmények ezt befolyásolhatják, de az ünnepek megélését saját lelkületünk alakítja." Utána mindenkinek békés, “szeretettel és örömmel teli, áldott karácsonyt" kívánt.

©

Előzőleg ismertette az aktuális járványügyi adatokat, a 154 elhunytról azt mondta, hogy kicsit látni csökkenő tendenciát, ami bizakodásra ad okot, de óvatosan kell ezt kezelni, mert egyes a szomszédos országokban megint romlanak az adatok.

Megfertőződhetünk az első oltás után?

A tiszti főorvos három kérdésre válaszolt. 

Kiderült például, hogy megfertőződhet-e valaki az első oltás után, és megkapja-e a másodikat, ha beteg lett. A tiszti főorvos szerint a védőoltás nem biztosít azonnali védettséget, a második oltás is azért kell, hogy a kialakuló immunitást megerősítsék. Közölte, hogy

A teljes védelem a második oltást követő hetedik napra alakul ki.

Vagyis nem lehet kizárni a megfertőződést a két oltás között, ezért meg kell tenni mindent a fertőzés elkerülése érdekében, be kell tartani a higiénés szabályokat – mondta. Ha valaki mégis beteg lesz, az első oltás után, akkor őt addig nem oltják be, míg át nem esett rajta.

Egy kérdés a fertőzésen átesett betegek kontrollvizsgálatára vonatkozott, amire azt mondta, hogy akit súlyos állapotban kezeltek kórházban, azokat tudomása szerint mindig visszahívják.

Egy másik kérdés pedig arra, hogy érdemes-e mentőt hívni, ha valaki rosszul van, és teszteltetni szeretné magát. Erre úgy válaszolt, hogy koronavírusos tünetek esetén a háziorvost, ügyeleti időszakban pedig a háziorvosi központi ügyeletet kell hívni, ha pedig valaki nagyon rosszul van, akkor a mentőt.

Kiss Róbert rendőr alezredes válaszából az derült ki, hogy ugyan december 24-én este felfüggesztik a kijárási korlátozást, de a csoportosulás és gyülekezési tilalom érvényben lesz akkor is.

A kérdések előtt Kiss Róbert ismertette a járványhelyzettel kapcsolatos rendőri tevékenységeket. Többek között elmondta, hogy

  • 276 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában a járványügyi szabályokkal kapcsolatban: 106-ot figyelmeztettek, 84-et megbírságoltak, 58-at feljelentettek szabálysértésért.
  • az üzletekben 653 rendőri intézkedést hajtottak végre,
  • 381 emberrel szemben intézkedtek a kijárási korlátozások,
  • és 155 emberrel szemben a beutazási szabályok megsértése miatt,
  • összesen 11 099 karanténellenőrzést végeztek
  • 3719 ember esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amivel a karanténban lévők száma 29 316-ra emelkedett,
  • 3926-an töltötték le a karantén-alkalmazást.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!