Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Ez a HVG hetilap szubjektív lapajánlója.

„Megtanultam a szakmai elveket, amik alapján egy újságnak működnie kell, és amik hiányában egy újságot már nem érdemes csinálni” – mondja Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztője Portré rovatunkban. Elmagyarázza, miért kellett nemet mondani az első beavatkozásra, hiszen „nem lett volna megállás”. Azért járt a főszerkesztőség mellett a jogi karra, hogy legyen egzisztenciális menekülő útja, és ne kelljen rossz alkukat kötnie. Dull nem játszotta el azt a szerepet, amit rá írt a NER, még ha tudta is, hogy „szartenger ömlik” majd rá.

Magyarország rovatunkban megmutatjuk annak is az életútját, aki a háttérből levezénylete az Index kinyírását. Dullhoz hasonlóan fiatalon és csillogó szemmel induló, szabadelvű srác volt, a piacon épített lapokat, és kezdetben csak aprókat lépett a NER felé. Vaszily Miklósról van szó, akinek olyan meredeken emelkedett a sok alku következtében a karrierje, hogy ma már Mészáros Lőrinc strómanjává süllyedt, és nevére vette a NER legújabb revolvermédiáját, a Pesti TV-t.

©

De mi a XXI. századi magyar Rastignacunk története egy valódi király morális megsemmisüléséhez!? Szellem rovatunkban a Franco-rezsim felszámolásában és a spanyol demokrácia megteremtésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, roppant népszerű, de most korrupciós és nőügyei miatt menekülni kénytelen I. János Károly exkirály Krúdy tollára illő történetét meséljük el. Szó van benne panamai alapítványokból svájci bankszámlákra az aktuális szeretőnek juttatott szaúdi milliókról. Annak az Abdullah királynak a kenőpénzéről, akinek utódát épp most söpri el fiatal és gátlástalan fia. A közel-keleti monarchiákban várható őrségváltásról Világ rovatunkban olvashatnak.

Szintén ott írunk az amerikai demokrata pártban folyó generációváltásról is, igaz, az USA-ban békésebben és transzparensebben mennek a dolgok, mint Keleten. Az a kérdés, ki lesz Joe Biden alelnökjelöltje, és esetleges utóda a következő ciklusban. Az bizonyos, hogy nő, és a Black Lives Matter mozgalom hatására valószínű, hogy fekete. Van az esélyesek között ügyész, egykori orvosi asszisztens, de sebesült katona is. A társadalmi igazságosság igénye röpíti őket az elnöki szék közelébe, Szvetlana Cihanouszkaját pedig csak azért nem záratta börtönbe Lukasenko a többi lehetséges vetélytársához hasonlóan, mert elképzelni sem tudta, hogy egy nő képes legyőzni őt. Az elcsalt fehérorosz választás után az elnök bosszúja elől menekülő Cihanouszkaja pedig épp a nőiességével állította maga mellé a választókat, és azzal, hogy a férje kiszabadítása a célja.

Csak címlapsztorink marad adós az arcokkal. Meg kell elégedniük az olvasóknak a Tihanyi-félszigeten kivágott szőlőkkel, elhordott hegyekkel, állami támogatásokból épülő sokcsillagos szállodákkal, a szerszámosbódénak bejegyzett több százmilliós luxusingatlanok kerítései mögött álló luxusautókkal és úszómedencékkel. Tihany új földesurai rejtőzködnek, de még az önkormányzat is. A nevek, amik a nem létező névtáblákon szerepelnének, persze ismerősek, Mészáros, Tiborcz, Garancsi és a többiek. Nekik köszönhetően az ingatlanárak az egekben, a Balaton még szabad partjait beépítik, méghozzá úgy, hogy az ország egyik legdrágább és legelegánsabb vidékén „rozsdaövezeti akcióterületet” akarnak kijelölni. Ennél cinikusabban falut még nem loptak el.

HAMVAY PÉTER

szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány ellenére is nyereséget várnak Mészáros Lőrinc kempingjeiben

A járvány ellenére is nyereséget várnak Mészáros Lőrinc kempingjeiben

Botrány az Aldi-birodalomban: saját anyját perelte be az egyik örökös

Botrány az Aldi-birodalomban: saját anyját perelte be az egyik örökös

Nagyot estek az OTP részvényei

Nagyot estek az OTP részvényei