Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Ez a HVG hetilap ajánlója.

„Ez a harc lesz a végső” – énekeltük lelketlenül az iskolai ünnepélyeken, nemigen értettük, hogyan lesz nemzetközivé a világ, de azt sejtettük, hogy a kopár iskolaudvar 93 ezer négyzetkilométeres körzetében semmiféle harc nem folyik. Azt csak később tudtuk meg, hogy a politikában meg az életben a harcokat általában a lázas látszatcselekvés helyettesíti. Aki tapossa maga alatt a vizet, nem halad ugyan, de nem is süllyed el. Miért lenne másként ez a járványkezelés esetében?

Orbán Viktor tudja, hogy a gazdaság nem állhat le, hiába dönt csúcsokat a fertőzöttek száma, a kormány legnagyobb gondja, hogy minden héten kitaláljon valamit, amiről úgy tűnik, a járvány mérséklését szolgálja, de nem lassítja a gazdaságot. Nincs is ezzel baj, az őszinte beszédről már rég lemondtunk, tudjuk, a járvány végigsöpör a világon, nem zárkózhatunk be, jobbára a szerencsén múlik, megússzuk-e.

Megnyugtatóbb volna persze nem sánta lóval indulni a csatába.

Gazdaság rovatunknak az egészségügyi ellátás állapotát feltérképező cikkét semmiképp se olvassa el az, aki aggódásra hajlamos.

Hiába fogadott el az EU szigorú menekültügyi szabályozást, amiben még a magyar fejlesztésű tranzitzónák is szerepelnek, Orbánék a kompromisszum ünneplése helyett újabb harcot hirdettek az EU ellen. Nyitányként hatalmas vehemenciával szálltak bele az Európai Bizottság alelnökébe, mert kritizálni merte a magyar sajtószabadság helyzetét – minderről Magyarország rovatunk számol be, ahogy arról is, hogy könnyű úgy nyerni, hogy az ellenfél is csak árnyékbokszoló: a német javaslat szerint a várva várt uniós csodafegyver – a támogatások kötése a jogállami normák tiszteletben tartásához – inkább csak csúzlira sikeredett.

Így még magabiztosabban mehet tovább a független sajtó bedarálása. Vajon ennek a része, hogy az EMIH teljesen kivonul a baloldali médiából? Ezt Köves Slomóval készült interjúnk alapján – itt teszi meg a bejelentést a vezető rabbi – ki-ki döntse el maga.

A most épp két hadszíntéren folyó kultúrharc a pankráció elmaradhatatlan része: Vidnyánszky csütörtöktől elvben szabad kezet kap az SZFE-n, Magyarország rovatunk cikke arra keresi a választ, mit tud kezdeni vele.

Ha már az egyetemistákat elveszítették, őfelsége ellenzéke, Dúró Dóra a kormánymédia asszisztálása mellett a gyermekek lelkét akarja megóvni a „liberális mételytől” azzal, hogy egy elfogadásra tanító mesekönyvet nyilvánosan ledarált. Mintha csak a Világ rovatunkban bemutatott, az összeesküvés-elméleteket csúcsra járató QAnon mozgalom magyarországi leányvállalata lenne. A modernizált klasszikus meséknek az a legfőbb bűnük, hogy például olyan, bántalmazó környezetben élő kisgyerek is magára ismerhet a hősei között, akiről a Szellem rovatunknak interjút adó Tasnádi István rendez darabot.

A szájkarate mögött pedig zavartalanul folyik egy valódi küzdelem, Magyarország elrablása.

Nagyon ügyetlennek kell lenni, hogy valaki elcsússzon ezen a pályán, ilyen a napokban induló perében maffiavádakkal szembenéző fideszes parlamenti képviselő, Simonka György, akinek szintén mai mesébe illő felemelkedését és bukását címlapsztorink mondja el. Persze a többség biztos lábakon áll, ilyen a pulykahúsbizniszbe is belekóstoló Mészáros Lőrinc. Gazdaság rovatunkból megtudhatják a magyar háziasszonyok, hogy ha Fincsli virslivel és Kópé fasírttal kedveskednek a családnak, Orbán Viktor jóbarátjának is lehullik az asztalról egy-egy falat. Jó étvágyat hozzá!

HAMVAY PÉTER

szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Nem árulják el, mennyibe kerül a budapesti MTV European Music Awards

Nem árulják el, mennyibe kerül a budapesti MTV European Music Awards

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?