szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Müller Cecília hamarosan „információcsomagot” és oktatófilmet is küld a magyar háziorvosoknak a 89 éven felüliek beoltásáról.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt 24 órában 145 emberrel szemben intézkedett a rendőrség, mert nem volt rajtuk maszk. Szeptember 21-e, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta összesen már 20 618 embert vontak felelősségre emiatt – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és a szabadidős létesítményekre vonatkozó intézkedések megszegése miatt eddig összesen 751 intézkedés történt. A kijárási tilalmat az elmúlt napon 273-an szegték meg, a november 4-én életbe lépő kijárási korlátozás, illetve a november 10-e óta érvényes kijárási tilalom bevezetése óta már 27 645 emberrel szemben intézkedett a rendőrség.

Az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy bár kedvezőbben alakulnak a járványadatok, a már 60 országban, köztük Magyarországon is jelen lévő brit mutáció miatt sem szabad lazítani.

Müller Cecília az oltási programról szólva elmondta, hogy eddig 134 555 embert oltottak be első, közülük 4030-an már a második adagot is megkapták. Elmondása szerint kevesen számoltak be arról, hogy mellékhatásokat tapasztaltak, akik pedig mégis beszámoltak ilyenekről, azoknál enyhék voltak, és hamar elmúltak. Csak néhány beoltottnál kellett az orvosoknak közbeavatkozniuk, jellemzően kiütések vagy nyirokcsomó-duzzanat miatt.

A tiszti főorvos emlékeztetett, hogy szerdán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) ideiglenesen engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcinát, illetve az orosz Szuptnyik V védőoltást. Jelezte, hogy vészhelyzeti döntés, amely hat hónapig érvényes, és amelyet egyszer meg lehet hosszabbítani.

Eddig 5 alkalommal Pfizer-, egy alkalommal pedig Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra, a befutott mennyiség 165 ezer ember oltását teszi lehetővé.

Müller Cecília azt is közölte, hogy „információcsomagot” és oktatófilmet fog küldeni a háziorvosoknak a 89 éven felüli korosztály beoltásával kapcsolatban, az e csoportba tartozókat ugyanis jellemzően ők oltják majd be.

Arról is beszélt a tiszti főorvos, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ referencia laboratóriumában sikerült sejttenyészeteken tenyészteni a koronavírus brit mutációját. Ez szerinte  fontos fejlemény a fejlesztés alatt lévő magyar vakcina miatt, így ugyanis tanulmányozni tudják a vírust, képesek azonosítani a tulajdonságait, ezzel pedig egy újabb jelentős lépést tudnak tenni abba az irányba, hogy a magyar fejlesztésű vakcina még inkább a magyar emberekre szabott legyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal