szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus brit mutációja 50-70 százalékkal gyorsabban fertőz, jellemzően a fiatalokat érinti jobban, de a betegség lefolyása nem súlyosabb.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Három embernél igazolták itthon a koronavírus brit mutációját - jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Azt mondta, az új mutáció rendkívül gyorsan terjed, a megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb az eddigi koronavírusénál. Müller elmondta, rendkívül változékony vírusról van szó, egyelőre viszont a kifejlesztett vakcinák gyártói állítják, a vakcinák jók a mutánsok ellen is.

A Telegraph korábban arról írt, Lawrence Young, a warwicki egyetem professzora szerint két oka van annak, hogy az új vírus jobban fertőz, mint az előző változata. Az egyik az, hogy jóval ragadósabban kapcsolódik az emberi testben lévő ACE2 receptorokhoz, a másik pedig az, hogy a torokban jellemzően sokkal több ilyen vírus mutatható ki, mint az első variáns esetében. Ő is hangsúlyozta, nincs bizonyíték, hogy az új változat súlyosabb betegséget okozna, az viszont bebizonyosodott, hogy ez a törzs könnyebben fertőzi meg a gyerekeket, mint a korábbi változat.

A gyerekeknek ugyanis jóval kevesebb olyan receptora van, amelyek összekapcsolódhattak a régi törzzsel, ám az új változat, amely jobban ragad a receptorokhoz, ezt a különbségek jelentős részben kiküszöböli.

Rusvai Miklós víruskutató a Blikknek a mutációval kapcsolatban azt mondta, "ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk." Rusvai szerint ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzná a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma.

Itthon az elmúlt napokban 1500 alatt volt az új igazolt fertőzöttek száma, kedden rekord kevés, 696 esetet regisztráltak:

Az Egyesült Királyságban december 8-án észlelték a vírus gyorsabb terjedését, ami miatt idővel egyre súlyosabb lezárásokat hoztak. A brit miniszterelnök, Boris Johnson január elején rendelte el Anglia teljes lezárását.

Az új mutáció megjelenése óta az Egyesült Királyságban rekordot döntött az elhunytak száma, meghaladta a járvány első hullámában tapasztaltakat. Kedden 1243 koronavírusos beteg hunyt el. Ennél magasabb napi halálozási számot múlt pénteken mértek, akkor 1325-en haltak meg.

Itt az egymillió főre vetített adatokat látni:

Az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma viszont jelentősen csökkent az előző heti adatokhoz képest, mikor 60-70 ezer új fertőzöttet jelentettek, de még így is több mint 45 ezer új igazolt esetről van szó. A brit állami egészségügyi szolgálat londoni orvosigazgatója szerint ugyanakkor az ország a második világháború óta nem élt át a mostanihoz foghatóan súlyos közegészségügyi válságot.

A mutáció több mint 30 országban tűnt fel korábban, például Ausztriában és Szlovákiában, de jelen van Németországban, Törökországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"