szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A képviselő arról érdeklődött, mekkora a halálozási arány azok között a Covid-betegek között, akik gépi lélegeztetésre szorulnak. A Kásler Miklósnak címzett kérdésre Rétvári Bence válaszolt, adatok említése nélkül. Az ellenzéket viszont álhírgyárosnak nevezte.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy egyszerű, mégis igen fontos kérdésre kívánt választ kapni Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő az emberierőforrás-miniszternek, Kásler Miklósnak címzett írásbeli beadványában arról érdeklődött:

Mekkora a halálozási arány a gépi lélegeztetésre szoruló COVID-os betegek között?”

A kérdés azért is lényeges, mert ennyire részletesen még az operatív törzs napi tájékoztatóin sem térnek ki az adatokra, és a járvány miatt létrehozott kormányzati oldalon sem közlik azt.

Kásler megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt, ennek láttán Szél azonban aligha lett okosabb. Rétvári ugyanis mindent megírt, csak konkrét adatokat nem. A válaszában egyrészt azt közölte, hogy “a védekezés eredményes”, másrészt járványügyi adatokat a koronavirus.gov.hu – a már említett kormányzati – oldalon találni.

Rétvári azt is közölte, hogy Magyarországnál magasabb az egymillió főre eső halálozási ráta Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, de még az Egyesült Királyságban is.

Az államtitkár ezután a már megszokott gondolatokkal folytatja válaszát. Hogy például a baloldalra nem lehet számítani a védekezésben, és hogy az ellenzék nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot sem. "Az egyéni politikai céljaik fontosabbak voltak a közös nemzeti védekezés sikerénél” – zárta sorait Rétvári Bence.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

Sokaknál nem megy a Facebook Messenger [frissítve]

Sokaknál nem megy a Facebook Messenger [frissítve]