szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten 45 270 ember beoltásához elegendő oltóanyag érkezik az országba, a járványügyi adatok kedvezőek, de Müller Cecília szerint a fenyegetettség továbbra is fennáll.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőri intézkedések adataival kezdte az operatív törzs keddi tájékoztatóját, elmondta, maszkviselés kötelezettség figyelmen hagyása miatt 153 emberrel szemben intézkedtek, míg a kijárási tilalmat 356-an nem tartották be.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a folytatásban a járványügyi adatokról számolt be. Messziről indított, elmondta, a világon közel 100 millióan fertőződtek meg eddig és már több mint 2 millióan haltak bele a koronavírus okozta betegségbe.

Magyarországra áttérve elmondta, keddre 459 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, az aktív fertőzöttek száma 104 083-ra csökkent. Szerinte általában elmondható, hogy csökkenő tendenciát tapasztalnak az adatokban. Kórházban 3815 koronavírusos beteget ápoltak, gépi lélegeztetésre közülük 263-an szorultak.

A járvány áldozatainak száma 89-cel nőtt, így a hivatalos adatok szerint összesen 12 113 ember vesztette életét a koronavírus okozta betegségbe. A tiszti főorvos szerint az összes áldozat 4 százalékánál nem volt semmilyen alapbetegség, kizárólag a koronavírus volt a halál oka. A hétfőn elhunytak közül 50 éves volt a legfiatalabb, míg 97 éves a legidősebb.

Az oltásokkal kapcsolatban Müller arról számolt be, hogy újabb adag szállítmány érkezett. Hétfőn 11 115 ember oltásához elég vakcinát szállítottak 4 oltópontra, kedden 25 155 ember oltásához elég oltóanyagot szállítanak 20 oltópontra. Vasárnapra várnak egy szállítmányt a Modernától, az 9000 ember beoltását teszi lehetővé.

Müller azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók oltásának a kampányát már befejeznék, azt kéri az érintettektől, hogy akik még oltást szeretnének, azok most tegyék meg, (bár a későbbiekben is megkaphatják) szeretnék az oltásokat kiterjeszteni a szociális intézményekre. A tiszti főorvos szerint 1600 idősotthon van az országban és további egyéb bentlakásos otthon. Még csak 80 intézménybe tudtak eljutni, mert kevés oltóanyag érkezett. A következő szállítmányokból szinte az összeset a szociális ellátórendszerben használnák fel.

A tömeges oltás hozhat olyan járványügyi helyzetet, hogy a szolgáltatóhelyek nyitását el tudják kezdeni – mondta. Müller szerint hiába kedvezőbbek most az adatok, a fenyegetettség nem múlt el. Azt is hozzátette, a környező országokban súlyos a helyzet, ráadásul a vírusmutációk bizonytalanná teszik a járványhelyzet értékelését. A brit variánsra úgy tűnik, hogy jó a mostani oltás, a brazil és a dél-afrikai mutációt még vizsgálják. Az összes levett mintát genetikai vizsgálatnak vetnek alá.

A szennyvízben mért koronavírus-koncentrációról is beszámolt Müller Cecília, az adatok szerinte kedvezőek, a csökkenés vagy a stagnálás a jellemző. Jelenleg Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) alacsony, míg a többi vizsgált településen mérsékelt a szennyvízben mért koncentráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó