szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évtizedek óta tudták, hogy az épület süllyed, de olyan sok pénzbe került volna a felújítás, hogy sokáig halogatták.

Huszonnégy óra alatt kellett kiköltözniük otthonukból egy budapesti társasház lakóinak január elején, miután a kormányhivatal életveszélyesnek nyilvánította az épületet. A hatóság megállapítása szerint az XIII. kerületben, az angyalföldi Mosoly utcában álló ház jelenleg is mozgásban van, a főfalak kifelé dőlnek, az egyik lakásban pedig leszakadt a mennyezet – írja a Telex.

A lap beszámolója szerint a lakók közül többen rokonokhoz vagy albérletbe költöztek, ketten idősotthonba kerültek, de akad olyan is, aki még mindig nem tudja, hogyan oldja meg hosszabb távon a lakhatását.

A cikkből kiderül, hogy a II. világháború után felhúzott épület problémáiról közel harminc éve lehetett tudni, több szakértői vélemény szerint is gyenge alapanyagokból és rossz helyre épült. Már 1956-ban, és azóta többször is meg kellett erősíteni.

A statikai problémák ellenére az 1994-ben társasházzá alakult épületben 14 lakást megvásároltak, a többi 16 az önkormányzat tulajdonában maradt. A többségükben már nem lakott senki.

Egy 2013-as felmérés szerint 213 millió forintból menthető lett volna az épület, több tulajdonos azonban nem vállalta a felújítással járó költségeket, az önkormányzat pedig nem tartotta etikusnak, hogy a tulajdoni hányadát felhasználva, egyoldalúan döntsön a kérdésben. Öt évvel később a lakóközösség már elfogadta volna a feltételeket, addigra azonban csak jóval drágábban lehetett volna elvégezni a rekonstrukciót.

A megoldást egy befektető jelentheti, aki a telken új épületet húzhatna fel, a tulajdonosok pedig tőle remélhetnének pénzt az elhagyott lakásukért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nemzeti konzultáció hirdetésére használja a kormány a koronavírus elleni oltásregisztrációt

A nemzeti konzultáció hirdetésére használja a kormány a koronavírus elleni oltásregisztrációt

Orbán: Legfeljebb az idősotthonokban képzelhető el lazítás

Orbán: Legfeljebb az idősotthonokban képzelhető el lazítás

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS