szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberierőforrás-miniszter döntését Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kedvező járványügyi helyzetet továbbra is sikerül megtartani Magyarországon – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Ismertette az elmúlt nap járványügyi adatait, és elmondta, hogy a beoltottak száma a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. Emlékeztetett: ha egy oltás nem véd meg a fertőzéstől, a súlyos tünetek kialakulásától akkor is védhet.

A védőoltások beadása logisztikai szempontból a harmadik szakaszban tart a tiszti főorvos szerint. Az időseknek szánt adagok a Moderna-vakcinából már megérkeztek a kormányhivatalokba, ahonnan a háziorvosok elvihetik majd őket.

Müller azt is hangsúlyozta: javasolt a védőoltás az időseknek is. Számukra tájékoztató is készült az oltás menetéről, ami elérhető a vakcinainfo.gov.hu, valamint a koronavirus.gov.hu oldalon. Javasolta továbbá, hogy a védőoltás beadására olyan ruhában menjenek az érintettek, amelyet gyorsan le lehet venni, és vigyenek enni- és innivalót, valamint a kitöltött beleegyezési nyilatkozatot. Újságírói kérdésre később arról is beszélt a tiszti főorvos, hogy ha egy páciens nem jelenik meg a védőoltásáért, akkor a háziorvos a listáján soron következőt értesíti, végül pedig az kapja meg a vakcinaadagot, akit – mint Müller fogalmazott – tulajdonképpen elér.

Eddig félmillió adag érkezett az országba a Pfizer és a Moderna vakcinájából – közölte, és elismételte azt is, amiről egy nappal korábban Szijjártó Péter külgazdasági miniszter posztolt a Facebookon: érkezett kétszer 20 ezer adag Szputnyik V vakcina is. A tiszti főorvos arra is emlékeztetett, hogy a The Lancet orvosi szaklapban megjelent egy cikk a Szputnyik V harmadik fázisú klinikai tesztjének részeredményei alapján, amely szerint több mint 90 százalékos a vakcina hatásossága, valamint biztonságos az alkalmazása.

Kásler Miklós engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi ellátórendszerbe

– jelentette be ezután az emberi erőforrások miniszterének döntését Müller.

Két kivétel van csak: a szájsebészet és fül-orr-gégészet.

A többit előjegyzés alapján lehet igénybe venni. Szükséges azonban a beavatkozást megelőzően 72 órával PCR-tesztet végezni a betegeknek, majd közvetlenül a beavatkozás előtt antigéngyorsteszt is kell. Müller arra is figyelmeztetett, hogy az intézmények kapacitása véges.

A kérdések megválaszolásakor Müller kitért a bamlanivimab terápiára. A szakember a plazmaterápiához hasonlította ezt a koronavírus elleni gyógyszert, amely a betegség kezdeti fázisában a leghatékonyabb. A gyógyszerből 7000 adag érkezett Magyarországra, az első 300 adagot két budapesti intézményben, a Dél-pesti Centrumkórházban és a Korányi-kórházban alkalmazzák. Ha a tapasztalatok a klinikusok szerint kedvezőek, akkor további intézmények is kapnak készítményből.

Szintén kérdésre válaszolva árulta el a tiszti főorvos, hogy a brit koronavírus-variánson kívül még nem fedeztek fel másikat Magyarországon. A brit mutánst eddig 22 esetben azonosították. 

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az elmúlt nap intézkedéseiről beszélt. Elmondása szerint 187 ember sértette meg a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, 314 pedig a kijárási tilalmat. Nem zárattak be újabb vendéglátóhelyet kedd óta. Elrendeltek viszont 2691 hatósági házikarantént, összesen jelenleg 18 337-en vannak karanténban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az első Volvo, amit már csak online fognak árulni

Itt az első Volvo, amit már csak online fognak árulni

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet