szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Főleg a kormánypártiak bíznak a Sinopharm oltóanyagában. Ugyanakkor hiába nő az oltási hajlandóság, a sor lassan halad: február végéig a regisztráltak 11 százaléka kapott csak időpontot.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egyre javul a lakosság oltási hajlandósága – derül ki a Publicus Intézet múlt heti reprezentatív felméréséből, amelyet a Népszavának készítettek. Mint a lap írja, míg 2020 novemberében csak a lakosság 38 százaléka kérte volna az oltást, idén január végén 59 százalék volt, a múlt héten pedig már 64 százalék jelezte, hogy elfogadná azt.

A községekben élőknek 52 százaléka szeretné beoltatni magát, a Budapesten élők ezzel szemben 81 százalékban oltáspártiak. A 30-44 éves korcsoportban változatlanul alacsony az oltási hajlandóság, mindössze 53 százalékos. Náluk még a fiatal felnőttek is fontosabbnak tartanák a védőoltást, 60 év fölött pedig már 70 százalékos az igény.

A megkérdezettek 81 százaléka adatná be a Pfizer vakcináját, januárban még 91 százalék volt az arány, és 77 százalékról majdnem 70-re csökkent a Moderna oltóanyagát választók aránya is.

Ellenben a januárinál sokkal többen fogadnák el a Sinopharm oltást. Ennek elfogadottsága a kormánypártiak körében 50-ről emelkedett 67 százalékra, az ellenzékiek között pedig 8-ról 15 százalékra.

A felmérés szerint február 25-ig a regisztráltak 11 százaléka kapott időpontot az oltásra. A válaszadók nagyjából harmada a gyártókat, illetve az Európai Uniót hibáztatja, a magyar kormányt csak a lakosság negyede tartja felelősnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A saját orvosai kérik Navalnijt, hogy fejezze be az éhségsztrájkot

A saját orvosai kérik Navalnijt, hogy fejezze be az éhségsztrájkot

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Két tekercs kormányra akasztott szigetelőszalaggal iktatták ki a Tesla Autopilot védelmi rendszerét – videó

Két tekercs kormányra akasztott szigetelőszalaggal iktatták ki a Tesla Autopilot védelmi rendszerét – videó