szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az Ab egykori helyettes elnöke 82 éves volt.

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben vasárnap elhunyt Erdei Árpád az Alkotmánybíróság volt tagja  tudatta a testület.

Erdei Árpád az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1962-ben. 1970-ig az Országos Kriminalisztikai Intézet munkatársa, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszékének oktatója, tíz éven át tanszékvezetője volt. 1985-ben szerzett kandidátusi fokozatot, 1994-ben habilitált. Fő kutatási területe a bizonyításelmélet és az összehasonlító büntetőeljárási jog volt.

Az Országgyűlés 1998 márciusában választotta meg az Alkotmánybíróság tagjává, tisztségét 2007 márciusáig töltötte be.

2003 augusztusa és 2007 márciusa között az Alkotmánybíróság helyettes elnöke volt. Sok nagy jelentőségű ügynek volt az előadó alkotmánybírója, ezek közé tartozik többi között a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag alkotmányossági vizsgálatával foglalkozó és a lőfegyver viselésével, valamint a kábítószer használatával kapcsolatos határozat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Holló András az Alkotmánybíróság új elnöke

Új elnököt választott hétfőn az Alkotmánybíróság, mivel a testület jelenlegi vezetője, Németh János alkotmánybírói megbízatása július 31-én, 70. életévének betöltése miatt megszűnik. A hvg.hu értesülései szerint Holló András kapta a legtöbb szavazatot, helyettese pedig Erdei Árpád lett. Az Alkotmánybíróság új elnöke és helyettese augusztus 1-jén lép hivatalba.

Itthon

Eutanázia: az AB szerint alkotmányos a hatályos szabályozás

Nem alkotmányellenes a gyógyíthatatlan betegek tekintetében az orvosi ellátás visszautasításának hatályos jogi szabályozása, az Országgyűlésnek pedig nincs törvényalkotási kötelezettsége az eutanáziával kapcsolatban - tartalmazza az Alkotmánybíróság (AB) hétfőn nyilvánosan kihirdetett határozata. A döntésről különbözőképpen vélekednek szakértők, jogvédő szervezetek, politikusok és az egyházak képviselői.