szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Civilizáció Koalíció szerint az új törvény, amit a visszavont jogszabály helyére terveznek léptetni, "egy újabb lehetséges eszköz a civilek lejáratására és megbélyegzésére".

“A civilellenes törvény visszavonása fontos lépés, de a helyébe lépő új törvényjavaslat aggályokra ad okot” – olvasható a Civilizáció Koalíció közleményében.

Emlékeztettek rá, hogy a tíz hónappal az Európai Unió Bíróságának ítélete után a magyar kormány kezdeményezte a “civilellenes törvény” hatályon kívül helyezését. A jogszabály eltörlése szerintük fontos lépés a civil szervezetek számára, ugyanis “a civil szervezetek átláthatóságát e törvény nélkül is garantálják a hatályban lévő jogszabályok, gazdálkodásukról szabadon lehet tájékozódni a kötelezően benyújtandó beszámolóikból, melyek elérhetők a bíróság honlapján is. Miközben a kormány évek óta átláthatatlan gazdálkodással vádolja a független civil szervezeteket, a valóság az, hogy sokan közülük a kötelezően előírtnál jóval több pénzügyi adatot önként tesznek közzé saját honlapjukon” – írták.

Ugyanakkor a visszavont civiltörvény helyébe léptetni tervezett, kedd éjjel beterjesztett friss törvényjavaslat egyes pontjai is okot adnak szerintük az aggodalomra.

"A javaslat címe („a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról”) már önmagában is félrevezető. Egy egészséges demokráciában a közéletet szabad, aktív és cselekvő polgárok alakítják, a minket érintő ügyekkel foglalkozni mindannyiunk feladata és felelőssége. Egy civil szervezet pedig nem más, mint ezen polgárok közös célért tevékenykedő közössége.

További aggályokat szül, hogy a törvényjavaslat szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezentúl évente vizsgálná a húszmillió forint mérlegfőösszeget elérő körülbelül négyezer egyesületet és alapítványt. A javaslat szerint azonban a vallási és nemzetiségi szervezetek mellett a sportegyesületek is mentességet élveznének ez alól, annak ellenére, hogy egy részük az állami adóbevételek terhére jut kiugró mennyiségű közpénzhez. Ráadásul az ÁSZ alapvető rendeltetése a közpénzek és a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzése. Félő, hogy a Számvevőszék közpénzzel nem gazdálkodó civilekkel szembeni mozgósítása nem más, mint egy újabb lehetséges eszköz a civilek lejáratására és megbélyegzésére” – olvasható a közleményben.

A dokumentum aláírói szerint a civil szféra az államnak partnere és nem ellenfele, még ha kritikus is vele szemben. Éppen ezért a civil szervezeteket érintő jogszabályok megfelelő kialakítása szerintük “csak a szférával való párbeszéd és érdemi egyeztetés útján történhet, és ehhez még most sincs késő”.

“De az nem elfogadható, hogy az érintettek csak egy, a parlament honlapjára éjszaka feltett szöveg alapján értesüljenek a rájuk vonatkozó új szabályokról! Ezért arra kérjük a magyar kormányt, hogy a törvényjavaslat elfogadása előtt folytasson érdemi konzultációt az érintett felekkel, így a magyar civil szervezetek képviselőivel” – írták a Civilizáció Koalíció tagjai.

A közlemény az alábbi szervezek írták alá:

 1. Amnesty International Magyarország
 2. Az Állítsuk meg a Gyilkos Robotokat kampány aktivista hálózata
 3. Civil Kollégium Alapítvány
 4. Emberség Erejével Alapítvány
 5. Greenpeace Magyarország
 6. Háttér Társaság
 7. K-Monitor
 8. Magyar Helsinki Bizottság
 9. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
 10. Magyarországi Európa Társaság
 11. MASZK Egyesület (Szeged)
 12. MENŐK Egyesület
 13. NIOK Alapítvány
 14. Nyomtassteis
 15. Ökotárs Alapítvány
 16. Polgár Alapítvány az Esélyekért
 17. Társaság a Szabadságjogokért
 18. Transparency International Magyarország
 19. Utcáról Lakásba! Egyesület

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!