szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar külügyminiszter a rendszerváltó Orbánt állította példaként Antony Blinken bírálatára.

Reagált az RTL Híradónak Szijjártó Péter arra, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter bírálta a magyar sajtószabadság állapotát és a kínai, illetve orosz befolyásszerzést.

Szijjártó azt mondta, hogy a magyar szabadságot és a demokráciát nem kell féltenie az amerikai kormánynak tekintettel arra, hogy aki a kommunistákkal szemben a leghatározottabban fellépett, az a miniszterelnök, akkori pártelnök, aki elsőként követelte a szovjet csapatok kivonását, és aki egy demokráciaharcos.

Tőlünk nem kell félteniük a demokráciát amerikai barátainknak, és mi erre büszkék vagyunk – mondta.

Antony Blinken szerdán egy szűk körű beszélgetésen arról beszélt, hogy komolyan aggódnak a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt, aggodalmukat osztják a sajtószabadság nemzetközi szószólói és számos magyar ember is.

Az amerikai külügyminiszter a magyar sajtó állapotáról szólva azt is mondta, hogy „a demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet.”

Amerikai külügyminiszter: Komolyan aggódunk a magyarországi médiahelyzet miatt

Logikusnak tűnő magyarázattal állt elő a magyar kormánysajtóban kérdéseiért megtámadott Franziska Tschinderle szerzőtársa, miért kreált ekkora botrányt a Fidesz egy újságírói megkeresésből. A néppárti kiválás miatt ideges a magyar kormánypárt - állítja Siobhan Geets.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András Itthon

"Beszorítanak minket, erről szól ez a sztori" – mire készül a médiában a Fidesz?

Mostantól még nagyobb kontroll alatt tudja tartani a kormány a médiapiacot, amit eddig is kénye-kedve szerint tudott alakítani – médiapiaci szereplők és a piacot ismerők szerint erről szól az az új rendelet, amely nemzetstratégiai ágazattá nyilvánította a hazai egyetemek mellett a kiadói ágazatot, a film és televíziós műsorgyártó és műsorszolgáltató szektort is. Arról egyelőre mindenki csak találgat, miért kellett éppen most kihozni egy ilyen rendeletet. Van olyan vélekedés, hogy Soros György pénzétől tart a kormány.