szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A filozófus szerint megbocsáthatatlan, hogy a csatorna együttműködik az "antidemokratikus kormánnyal".

Levélben szólt a Klubrádió dolgozóihoz, riportalanyaihoz és hallgatóihoz Tamás Gáspár Miklós. A filozófus az ATV bojkottjára szólított fel, miután a Klubrádió által korábban használt egyik frekvencia az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesülethez került.

Tamás Gáspár Miklós szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság „a jog szellemével és betűjével ellentétesen” fosztotta meg a rádiót a Budapest 92.9 MHz-es frekvenciától, ahogy szintén botrányosnak tartja, hogy a régi, 95.3 MHz-es frekvencia a kormányközeli Karc FM-hez került.

Ezt a sok embert elérő csatornát a kormányzat az ATV-csoporthoz tartozó, a Hit Gyülekezete által befolyásolt Spirit FM-nek juttatta. Miután a Klubrádió vidéki elérhetősége már rég megszűnt. A Klubrádió természetesen tiltakozott, a maradék nem kormányzati, nem radikálisan jobboldali sajtó is csóválta azt a néhány fejét"

– írta.

Tamás Gáspár Miklós szerint, ha az ATV ellenzéki és pártatlan lenne, nem akarta volna megszerezni a Klubrádió frekvenciáját. A filozófus elmondta, hogy már akkor szakított a csatornával, amikor az ATV-csoport először pályázott a Klubrádió saját, bejáratott frekvenciájára, de „ezt nem verte nagydobra".

„De hogy az ATV most vetélytárs nélkül pályázik és mintegy „királyi adományként” elfogadja az Orbán-kormány kezéből a mástól elbirtokolt zsákmányt, meg kell szólalnom. Indítványom nem eredeti, másoknak is eszükbe jutott már, de nagyobb a baj, nagyobb a szükség.

Azt javaslom, hogy a bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok (ez három külön kategória) egységesen bojkottálják az ATV csoport minden médiavállalkozásának minden adását. Az ott dolgozó újságírók és más munkatársak lehetőleg mondjanak föl.

Különösen vonatkozik ez a fölhívás – amelynek remélhetőleg foganatja lesz – értelmiségiekre, szakértőkre, közéleti szereplőkre, föllépő művészekre, akiknek ez csak kisebb kellemetlenség” – áll a levélben.

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Megkapja jutalmát a helyezkedő szolga, és még prédikálhat is a konc felett. Vélemény.

A filozófus szerint senkinek sem szabadna együttműködnie az ATV-vel. Tamás Gáspár Miklós szerint ugyanis megbocsáthatatlan, hogy az ATV együttműködik „az antidemokratikus kormánnyal egyik szakmai-üzleti-politikai vetélytársuk tönkretételében”.

„Nem lehet ezek után úgy villogni az ATV képernyőjén, mintha nem történt volna semmi. Ugyanaz történt, mint a Népszabadsággal, a CEU-val, a Magyar Tudományos Akadémiával, az SZFE-vel és még számtalan autonóm intézménnyel, közülettel.

A demokráciaellenes hatalom most a Klubrádióra sújtott le. Aki az ATV-ben nyilatkozik ezentúl (bármilyen színvonalasan), cinkosa lesz ennek a megvetendő akciónak"

– írta a filozófus.

Tamás Gáspár Miklós levelére reagált Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója.

Miután elnémult a 92.9-es frekvencia, a Spirit FM-t működtető egyesület kérelmet adott be ideiglenes frekvencia használatra. A Spirit FM egy olyan rádió, ahol a hírműsorokban minden politikai oldal, így az ellenzék is komoly megszólalási lehetőséget kap. Ezzel a demokratikus nyilvánosság szélesedik, ami a közelgő kampányidőszakban kiemelten fontos. Tiszteletben tartjuk mindenki véleményét, de azt javasoljuk, hogy a rádiót a tartalma alapján ítéljék meg. A minőségi tájékoztatásról a közönség számára ismerős, tapasztalt szakemberek gondoskodnak"

 - írta.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2020. szeptember 11-én jelentette be, hogy elutasította a Klubrádió kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH hiányos adatszolgáltatásra hivatkozott. Érvényes frekvencia nélkül a csatorna február 15. óta már nem sugároz, csak interneten hallgatható.

Az NMHH idén április 6-án közölte, hogy ideiglenes jellegű kereskedelmi szerződés köt a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel a Budapest 92,9 MHz-es frekvenciájára vonatkozóan, a döntés értelmében a szolgáltató május 3. és október 29. között a Spirit FM néven hallható szolgáltatását sugározza majd. Korábban az egyesület is indult a 92,9 MHz-re kiírt pályázaton, amelyről azonban kizárták. Amikor a Klubrádió adását lekapcsolták, a frekvencia üres maradt, a vezetőség azonban úgy határozott, hogy ideiglenes használatra vonatkozó kérelmet nyújtanak be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!