szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többször is jogszabályt sértett a rádió, ezért nem kaphatja meg pályázat nélkül a most lejáró frekvenciáját - közölte a Médiahatóság. A Klubrádiónak más a véleménye.

Ismételt jogsértés miatt nem újították meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ami a közleményben "javította ki" a rádió frekvenciájának elvesztésével kapcsolatos sajtóban megjelent "pontatlan informácókat".

A hatóság szerint a Klubrádió 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást, és függetlenül a jogsértés súlyosságától, a törvény nem ad mérlegelési lehetőséget az NMHH Médiatanácsának: ha a rádió jogsértéssel működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása - írták, jelezve, hogy a szabályozásnak ez a része 1996 óta változatlan. A hatóság egy sor hasonló példát is felsorolt közleményében, és elutasította, hogy el akarnák némítani a rádiót.

A médiatanács azt is közölte, hogy nem elvette a frekvenciát, mivel az nem is a rádiók tulajdona, hanem pályázat útján lehet elnyerni meghatározott időtartamra. Amikor lejár ez az időtartam, akkor az adott rádiónak - amennyiben törvényesen működött - kedvezményként nem kell újra pályáznia, ez nem állt fenn szerintük a Klubrádió esetében.

Ettől függetlenül

a rádió nincs elzárva attól, hogy sikeres pályázati részvétel után tovább szóljon ugyanazon a frekvencián, vagy akár elinduljon egy másik frekvenciára kiírt pályázaton - írták.

A kérdéses, Budapest 92,9 MHz frekvencia esetében már elkezdték a pályázati eljárás előkészítését, például közzétették a frekvenciatervet. A hatóság szerint a frekvencián közösségi rádiónak kell működnie, és a pályázaton elindulhat a Klubrádió is.

Az NMHH tagadta, hogy el akarnák hallgattatni az adót, és emlékeztettek rá, hogy a rádió nem csak 2014-től, hanem már 2011-től közösségi jelleggel működik, mivel egy bírósági döntés nyomán visszafizették nekik a korábban általuk befizetett 103 millió forint médiaszolgáltatási díjat. Közösségi jellegű adóknak nem kell ilyet fizetniük. Az NMHH szerint ezen kívül a Klubrádió anyagi támogatást is kapott tőlük különböző célokra, összesen 12,8 millió forint értékben.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szerint hat ponton sértette meg a médiatörvényt a Klubrádió, ezért utasították el a frekvenciahasználat meghosszabbítására benyújtott pályázatukat.

A rádió vezérigazgatója, Stock Richárd néhány napja a hvg360-nak úgy nyilatkozott, hogy harcolni fognak a frekvenciáért, amit szerinte jogellenesen akarnak elvenni. Arra a kérdésre, hogy a Médiatanács szerint a rádió ismétlődően vagy súlyosan megsértette a médiatörvényt, úgy fogalmazott, hogy

Ez a Médiahatóság álláspontja. A miénket egy bírósági keresetlevélben fogjuk megfogalmazni. Most csak annyit mondhatok, hogy ezek a jogsértések és bírságok jelentéktelenek, és nem indokolják a Médiahatóság lépését. Csupán ürügyek, azoknak is rosszak. A Klubrádióval szemben nem született olyan határozat, amely a tájékoztatás kiegyensúlyozottságát kifogásolta volna, a rádió nem volt gyűlöletkeltő, nem sértette meg az emberi méltóságot, és sorolhatnám. 

A Klubrádió évekkel ezelőtt már hosszan pereskedett az NMHH-val, az ügy egy része még nem is zárult le.

Stock Richárd: "Csak az motiválja őket, hogy az egyetlen ellenzéki rádiót elnémítsák"

Harcolni fognak a frekvenciáért, amit szerinte jogellenesen akarnak elvenni - mondja a Klubrádió vezérigazgatója. A HVG-nek beszélt a B tervükről is és arról, hogy mit üzen, ami velük történik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Klubrádió vs. Médiahatóság: egy háború újraindul

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szerint hat ponton sértette meg a médiatörvényt a Klubrádió, ezért utasították el a frekvenciahasználat meghosszabbítására benyújtott pályázatukat. A rádió többségi tulajdonosa, Arató András szerint szimpla politikai döntés született, és azt ígérte, perelnek. A Klubrádió évekkel ezelőtt már hosszan pereskedett az NMHH-val, az ügy egy része még nem is zárult le.

Selmeci János hvg360

Selmeci János: Klubrádió - hadd szóljon!

A Klubrádiót a kormány ítélte halálra, és csak a megváltozott médiafogyasztási szokások menthetik meg. A rádió szerkesztőjének véleménycikke.

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?