szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnököt és az államfőt egy nagyszabású ünnepségre hívták Ukrajnába, de arról továbbra sincs információ, élnek-e a lehetőséggel.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak tett fel írásbeli kérdést Ungár Péter LMP-s képviselő arról, részt vesz-e Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök az Ukrajna függetlenségének 30. évfordulójára szervezett ünnepségeken.

Az ellenzéki politikus azután küldte meg kérdését a szaktárcának, hogy kiderült: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Orbánt és Ádert is meginvitálta arra a nagyszabású ünnepségre, amelyet az ukrán függetlenség 30. évfordulója miatt szerveznek. Az eseményhez egy csúcstalálkozó is tartozik, a Krím Platform.

A Népszava azt írja, ez utóbbit ukrán részről azért is szervezik, hogy Oroszország felé demonstrálják, a nemzetközi közösség szilárdan kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és nem ismeri el a félsziget bekebelezését.

A napilap az ügyben újból kereste a kormányt és a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, de válasz most sem érkezett. Magyar Levente külügyminiszter-helyettes Ungár Péter kérdésére pedig annyit írt, Magyarország mindig is kiállt Ukrajna területi integritása mellett, de elvárja, hogy az ukrán fél tartsa tiszteletben a kisebbségi jogokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!