szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ukrán függetlenség 30. évfordulóját ünneplik majd augusztusban.

Orbán Viktor miniszterelnököt és Áder János köztársasági elnököt is meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy vegyenek részt  augusztusban az ukrán függetlenség 30. évfordulóján szervezett nagyszabású ünnepségen – tudta meg a Népszava a budapesti ukrán nagykövetségtől.

Az augusztus 23-24-én Kijevbe tervezett rendezvénysorozat lesz az első kerek évforduló a Krím félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta, ami miatt komoly érdeklődés kíséri az ünnepséget, valamint az azzal együtt szervezett Krími Platform csúcstalálkozót. Zelenszkij Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács vezetőjét szintén meghívta, ám Von der Leyen elutasította a részvételt, ráadásul az erről szóló levelet „csak” kabinetfőnöke írta alá. Charles Michel viszont úgy nyilatkozott, akár a szabadságát is megszakítja, hogy Kijevbe utazhasson, mert szeretné demonstrálni támogatását.

A lap kereste az ügyben a Köztársasági Elnöki Hivatalt és Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét is, de nem kaptak választ arra, hogy Orbán, illetve Áder elfogadja-e a meghívást.

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!