szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormányfő szerint a közép-európai országok látványos megkülönböztetést szenvednek el.

Immár a hetedik szamizdat anyagával jelentkezett Orbán Viktor, most Mikuláš Dzurindának, az egykori szlovák miniszterelnöknek válaszolt a magyar kormányfő.

Mikuláš Dzurinda elveti azt a postoj.sk oldalnak adott interjúmban megfogalmazott javaslatomat, miszerint a V4-országok törekedjenek arra, hogy a német–francia tengelyen forgó Európai Uniót német–francia–V4 hárompilléres erőközponttá alakítsák – írja Orbán.

Orbán: „Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért"

A miniszterelnök egy szlovák hírportálnak adott interjúban egyebek mellett arról beszélt: a „levegőben van” az a lehetőség, hogy akár Marine Le Pennel is szövetkeznének Brüsszel megváltoztatása érdekében.

A miniszterelnök szerint ez nyilván csak a V4-ek lengyel vezetésével képzelhető el, de Dzurinda nem ezzel indokolja az elutasítását. Elmélete szerint a javaslata csak az Európai Unió belső széttagoltságát erősítené, nem egyesíti, hanem szétszedi azt.

Orbán úgy gondolja, tény, hogy a V4 országainak nem sikerült elérniük érdekeik megfelelő érvényesítését az unió keretén belül. Azt is tényként kezeli, hogy mi, közép-európaiak látványos megkülönböztetést szenvedünk el.

Azt állítom, ha nem lépünk föl erőteljesebben és közösen, ez a helyzet nem is fog változni

– írja.

A kormányfő szerint a belső piac mai elrendezése azt eredményezi, hogy az európai piac egy francia állampolgár számára évente 1074 euró többletjövedelmet ad, egy németnek 1046 eurót, egy szlováknak 537 eurót, egy magyarnak pedig 408 eurót. Ezek 2016-os adatok.

Azzal folytatta, hogy ha a V4-országokba az EU-transzfereken keresztül beáramló pénzt összevetjük a tőlünk kivitt profit- és osztalékjövedelemmel, látható, hogy milyen súlyos veszteségeket szenvedünk el.

Magyarország esetében a különbség 80 százalék, Szlovákia esetében pedig több mint 90 százalék.

Orbán szerint nemcsak siralmas, de megalázó az aránytalanság a központilag kezelt uniós programoknál (például a Horizont 2020). Azt is hozzátette, hogy a 2004 óta csatlakozott országok a támogatásnak 5,1 százalékát kapták, miközben lakosságunk az unió több mint 20 százaléka. A földrajzi egyensúlytalanságot orvosló javaslataikat szerinte leverték.

Azt is felhozta a miniszterelnök az írásában, hogy a kiküldetési irányelvet szerinte a V4 számára hátrányosan újraírták. „Az első mobilitási csomag bántó, sértő hátrányba hozta a mi fuvarozási vállalatainkat. És akkor még nem írtam az agyelszívásról, a kötelező migránselosztási kvótákról és a velünk szemben használt kettős mércéről sem”.

Kedves Mikuláš, nem kellene végre a nyugatiakkal egyenrangú tagállamként viselkednünk? Nem jött még el az ideje, hogy megszervezzük magunkat, és kiálljunk az érdekeink mellett? Miért maradnánk továbbra is az EU balekjai? A szlovákok és a magyarok ennél többet érdemelnek

– olvasható az írásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!