Tetszett a cikk?

Összesen 76 milliárd forint támogatást ígért Medgyessy Péter miniszterelnök a magyar mezőgazdaságnak a pénteki "Esélyt a falvaknak" konferencián.

Medgyessy Péter miniszterelnök az Esélyt a falvaknak! című pénteki konferencián a magyar mezőgazdaság és a magyar falvak európai uniós csatlakozás utáni lehetőségeiről szólva úgy fogalmazott: "erős, fejlődő magyar vidék nélkül nem lehet erős, fejlődő Magyar Köztársaság". Ennek érdekében - mondta a miniszterelnök - a 25 százalékos közvetlen uniós támogatást a kormány a 2004-es költségvetésből további 30 százalékkal egészíti ki, és erről országgyűlési határozatot terjeszt a parlament elé. Mindemellett a kormány több támogatási formát is bevezet. Példaként az idei évtől működő kistérség-támogatási alapot említette, amelynek célja a vállalkozásokhoz szükséges helyi infrastruktúra kiépítésének segítése. Ezzel kapcsolatosan a miniszterelnök bejelentette: az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2004. május 1-jéig több mint kétezer közösségi internet-hozzáférési pontot létesít.
Medgyessy Péter kitért arra is, hogy a mezőgazdasági vállalkozók rövid lejáratú adósságainak egyharmadát átvállalja a kormány, és az Európa-tervben egy 25 milliárd forintos program keretében megkezdik a középlejáratú hitelek fokozatos átvállalását. Beszédében a miniszterelnök kiemelte, hogy gépvásárlásra 24 milliárd, ültetvénytámogatásra 14 milliárd, új épületek építésére 13 milliárd forintot szán a kabinet. Medgyessy szerint - különböző egyéb fejlesztésre szánt pénzekkel együtt - összesen 76 milliárd forintos állami segítséget kap a magyar mezőgazdaság.
A konferencián felszólalt Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is, aki elmondta: az unióban kivételezett helyzetben van a mezőgazdaság, amit az is mutat, hogy a közösség évi mintegy 90 milliárd euró közös költségvetéséből 43 milliárd eurót az agrár- és vidékfejlesztésre fordítanak. Az agrártámogatások 70 százalékát az Európai Unió normatív alapon adja a termelőknek. A támogatások többségét azok a termelők szerezhetik meg, akik regisztráltatják magukat, és közlik termelési adataikat.
Az Esélyt a falvaknak! konferencia az Itthon Magyarországon, otthon Európában című konferenciasorozat első tanácskozása volt. A jövőben az ifjúság és a kultúra kérdései, valamint a munka és az oktatás témái szerepelnek a konferenciasorozat programjában. (MTI)
Mi az összefüggés a vasalás és a pandémia között?

Mi az összefüggés a vasalás és a pandémia között?

Az oroszok nem hagynák, hogy Tom Cruise legyen az első ember, aki filmet forgat az űrben

Az oroszok nem hagynák, hogy Tom Cruise legyen az első ember, aki filmet forgat az űrben

Kijutott az Európa-bajnokságra a női röpiválogatott

Kijutott az Európa-bajnokságra a női röpiválogatott