szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Barkó Judit nívódíjas szerkesztő-műsorvezető 1992 óta erősíti a Duna Televízió csapatát. A képernyős munka mellett néhány éve tréningeket is tart lámpalázas, nyilvános szerepléstől rettegő cégvezetőknek, magánembereknek.

Barkó Judit
© barkotrening.hu
hvg.hu: Mióta tart személyre szabott képzést?

Barkó Judit:
Két éve. Korábban tíz évig tanítottam iskolában (az ELTE angol-magyar szakán diplomázott - a szerk.), felnőtteket és gyerekeket is.  Már ekkor feltűnt – később televíziós pályafutásom során ismét megállapítottam –, hogy az emberek félnek a nyilvános szerepléstől: zavarba jönnek, amikor arra kerül a sor, hogy nyilatkozzanak. Különösen akkor, ha kínos kérdéseket kapnak.

hvg.hu: Mi visz rá  egy felsővezetőt, hogy ilyen téren segítséget kérjen?

B. J.: Nyilvánvalóan óriási hátrány fontos üzleti tárgyalásokon, vagy akár felkért előadóként, ha valakinek összeszorul a torka, hirtelen elveszti a hangját, remegni kezd, csak azért, mert sok ember előtt kell szerepelnie. Hasonló, amikor cégvezetők, vállalatigazgatók megtapasztalják, hogy van olyan kérdés, amitől úgy érzik magukat, mintha földbe döngölték volna őket. Alapvetően médiatréningről – nyilvánosságtréningről – van szó, amelyen a jelentkező megtanulja, hogyan viselkedjen, nyilatkozzon, ha tévének, rádiónak, esetleg egy újságnak ad interjút.

hvg.hu: Úgy tudom, különböző tréningek vannak. Van közöttük valami különbség?  

B. J.:
Ha például egy konkrét interjú vár a jelentkezőre, aki tart attól, hogy kínos kérdéseket tesznek föl neki, vagy nem tudja, hogyan reagál majd a kellemetlen helyzetekben, akkor a rapid tréningre van szüksége. A komplex tréning két napos, a jelentkezők itt már azt is megtanulják, hogyan tudnak általában idegeskedés nélkül felelni bármilyen riporteri kérdésre. A háromnapos tréninget általában azok választják, akik egyszer s mindenkorra le akarják küzdeni lámpalázukat.

hvg.hu: Kínos lehet a többiek előtt szerepelni ilyen tréning alkalmával.  Van egyáltalán jelentkező a kiscsoportos tréningekre? 

B. J.: Kétségtelenül komplikálhatja a kiscsoportos foglalkozásokat, hogy a résztvevők – esetleg ugyanannak a vállalatnak a felsővezetői – nem akarnak egymás előtt kínos helyzetbe kerülni. Kivéve, persze, ha megbíznak egymásban. De többnyire ez nem okoz gondot. Ideális esetben egy-két fő részére tartok tréninget, kimondottan a személyes problémára fókuszálva.

hvg.hu: Azért biztos vannak olyanok, akiken nem fog a tréning.

B. J.:
Előfordul, hogy valaki eleve alkalmatlan a közszerepésre, ilyenkor kár kínlódni. Ezért van szükség rögtön az elején egy személyes beszélgetésre, ott sok minden kiderül. Egyes beidegződéseket nem lehet tudatosan  befolyásolni – ilyen például az akaratlan szemrángás. A furcsa gesztikulálásról, kéztördelésről, túlzott izzadásról (amennyiben az izgalom okozza), vagy a tollrágásról egyszerű gyakorlatokkal le lehet szokni. Ahogy azt is meg lehet tanulni, hogy valaki alkalomszerűen tökéletesen hozza a formáját.
 
hvg.hu: Hogyan dönti el, hogy kinek mire van szüksége – beszédtechnikai gyakorlatokra, hangképzésre vagy valami másra?

B. J.: 
Az előzetes – felmérő – személyes beszélgetés alkalmával kiderül, hogy kinek mire van szüksége. Akad, akinek az izgulás a fő gondja,  van, aki nem tud nagy nyilvánosság előtt fogalmazni vagy állandóan idegen szavakat használ. Egyesek megijednek, ha kínos kérdéseket kapnak.  Van, akinek beszédtanárra,  sminktanácsadóra is szüksége van.

hvg.hu: Öntől mint tévés személyiségtől nyilván jobban elfogadják a kritikát.

B. J.: 
Ez kétségtelenül így van. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy önként, nem kényszerből jönnek a tréningre.

hvg.hu: Hosszú távra tervez?

B. J.:  Hihetetlenül élvezem ezt a munkát.  Nagy öröm, amikor látom, hogy három nap után valakiből magabiztos ember lesz, aki már nem tart a nyilvános szerepléstől.  Immár negyven tréning van mögöttem. A televíziózás mellett szeretnék erre minél több időt fordítani.  

A Microsoft nyilvánosságra hozta, mikor kaszálja el a Windows 10-est

A Microsoft nyilvánosságra hozta, mikor kaszálja el a Windows 10-est

Gulácsi Péter a legjobb mutatókkal rendelkező Eb-kapusok közé került

Gulácsi Péter a legjobb mutatókkal rendelkező Eb-kapusok közé került

Foci-Eb: Máris hosszú sorokban várakoznak a drukkerek a karszalag átvételére

Foci-Eb: Máris hosszú sorokban várakoznak a drukkerek a karszalag átvételére