szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy dán számítástechnikai cég negyven autista munkavállalót foglalkoztat. A vállalat vezetője szerint kiaknázatlan munkaerő-forrást jelentenek az autista felnőttek, ám helyzetük Európa-szerte kedvezőtlen.

Thorkil Sonne azért alapította a cégét, mert van egy autista fia – írja internetes oldalán a BBC. A dán férfi tisztában van az autizmus velejáróival, hogy a munkára is alkalmas autista felnőttek nehezen tudnak elhelyezkedni, ha egyáltalán sikerül nekik. Sonne tervei szerint hamarosan nyit egy fiókcéget Glasgowban, ahol ötven munkavállalót foglalkoztat majd, a dániaihoz hasonló körülmények között.

De miért éri meg autistákkal dolgozni? Sonne cégénél az autisták különböző munkafolyamatokban vesznek részt, akad, aki szoftvert tesztel.  „Nyugodt környezetben dolgoznak, az állandóság fontos számukra” -hangsúlyozza a dán férfi, hozzátéve, hogy alkalmazottai jól teljesítenek. Véleménye szerint az autisták eddig ki nem aknázott munkaerőforrást jelentenek.

Európa-szerte a lakosság egy százalékát érinti valamilyen formában - akár hozzátartozója révén - az autizmus. Az Autisták Nemzeti Társasága szerint a munka javít az érintettek életkörülményein, motiválhatja őket, ha lehetőséget kapnak, hogy kamatoztathassák  képességeiket. A helyzet azonban kedvezőtlen, egy friss felmérés szerint ugyanis Európában az autista felnőttek 62 százaléka még sosem dolgozott. Az autizmusnak különböző válfajai vannak, a munkára való alkalmasság természetesen attól is függ, hogy az érintettek melyik típusba „tartoznak”.  

A Kanner-szindróma az autizmus erős formája, egy neurobiológiai pervazív – egész személyiségre kiterjedő – fejlődési zavar. Az érintetteknél már 3 éves kor előtt kiderül, hogy kortársaikhoz képest visszamaradott a kommunikációjuk - ezzel együtt - nyelvhasználatuk is sérül, valamint gondolkodásuk és szociális viselkedésük is. Az Asperger-szindróma az autizmus gyengébb változata, neurobiológiai pervazív fejlődési zavar, az érintetteknél azonban a nyelvi fejlődés normális ütemben, koruknak megfelelően halad, intelligencaiszintjük átlagos vagy annál magasabb. (A két típus között átmenet is van.)
 

 

MTI Plázs

Agyi elváltozást találtak az autizmus hátterében

Az autista gyerekeknél többnyire kiterjedtebb az érzelmek kifejezéséhez és az arcfelismeréshez kapcsolódó agyi terület, az úgynevezett amigdala, mint a nem autistáknak - állapították meg amerikai kutatók.

MTI Plázs

Megfejtették az autizmus titkát?

Olyan génmódosulatokat talált egy nemzetközi kutatócsoport, amelyek elsőként hozhatók összefüggésbe az autizmussal - jelentették be a Nature, valamint a Molecular Psychiatry szaklapok legutóbbi számában.

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra