szerző:
MTI

A magyarországi állami szféra vezetőinek átlagbére, illetve jutalmai is magasabbak, mint szlovák és cseh kollégáiké, ugyanakkor a magánszférát is figyelembe véve a magyar menedzserek az utolsó helyen állnak - derül ki a Merces munkaerő-piaci vállalat felméréséből.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák: az azonos szférákat tekintve a magyarországi állami szféra vezetőinek átlagjövedelme kevéssel megelőzi szlovák társaik 470 ezer forintos átlagbérét és mintegy 20 százalékkal meghaladja cseh kollégáik javadalmazását. Az éves jutalmakkal szintén a magyar állami tulajdonú cégek bánnak a legbőkezűbben, hiszen itt 1 millió 79 ezer forint az átlag, míg ez az összeg Csehországban 804 ezer forint, Szlovákiában pedig 553 ezer forint.
 
A Merces felmérése szerint ugyanakkor valamennyi - állami és magántulajdonú társaságban dolgozó - cégvezetőt figyelembe véve Csehországban fizetik ki a legnagyobb, 801 ezer forintos átlagfizetéseket, míg Szlovákiában az átlag 666 ezer forint, Magyarországon pedig 585 ezer forint.
 
A kutatás eredményei alapján Magyarországon a belföldi magántulajdonban lévő vállalatok cégvezetőinek munkáját értékelik legkevésbé, az ő havi átlagbérük 443 ezer forint; ami néhány tízezerrel elmarad az állami tulajdonú cégeket irányítók 478 ezer forintos átlagfizetésétől, és alig 55 százaléka a külföldi tulajdonú cégek első embereinek havi 796 ezer forintos átlagjövedelmének. 
  
A magyar tulajdonú cégek vezetői a szomszédokkal történő összevetésben sem "vigasztalódhatnak": havi átlagbérük csak 84 százaléka szlovák társaik 525 ezer forintos fizetésének, és csupán 69 százaléka a csehországi vezetők 634 ezer forintos jövedelmének.
  
A külföldi tulajdonú vállalatok vezető pozícióiban elért átlagjövedelmek Csehországban a legmagasabbak, az átlagjövedelem itt meghaladja az 1 millió forintot, míg Magyarországon 23 százalékkal kevesebb, 796 ezer forint ez az átlag, Szlovákiában néhány ezerrel még kevesebb, 789 ezer forint. 
  
Az összes szférát és pozíciót vizsgálva az éves jutalmak tekintetében még jelentősebb a különbség: Magyarországon az éves jutalmak átlagos összege 722 ezer forint, Szlovákiában ennek duplája, 1 millió 377 ezer forint, Csehországban pedig majdnem háromszorosa, 1 millió 910 ezer forint érhető el átlagosan.
  
A magyar magántulajdonú cégeknél kapható jutalmak az állami szférában kapható bónuszok alig felét, 588 ezer forintot tesznek ki, a külföldi magántulajdonú cégek vezetői pedig átlagosan 855 ezer forint éves jutalomra számíthatnak.
  
Szlovákiában az állami szférában kapható éves jutalmak átlagos összege 553 ezer forint, fele a belföldi magántulajdonú cégek átlagának (1 millió 182 ezer forint), és harmada a külföldi magántulajdonú cégekének (1 millió 566 ezer forint). Csehországban ezek a számok az állami szféra 804 ezer forintra, belföldi magántulajdonú cégek esetében 1 millió 650 ezer forintra, külföldi magántulajdonú vállalatoknál 2 millió 218 ezer forintra rúgnak.


MTI Karrier

Különadó a szlovén menedzseri fizetésekre

Rendkívüli jövedelemadót kell fizetniük Szlovéniában az állami cégek és az állami támogatással működő magánvállalatok kiemelkedően magas fizetésű alkalmazottainak.

Karrier

Menedzserszerződések: ha elindul a lavina

Nem lenne szabad nyilvánosságra hozni a menedzserszerződéseket, mivel ez visszaélésekre adna okot - állítják a munkajogászok. Szakemberek szerint az üzleti titkok és az adatvédelmi szempontok miatt is aggályos lehet egyes adatok közzététele.

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Balti kézfogás egykor, és most Hongkongban

Balti kézfogás egykor, és most Hongkongban

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására